Patrioții

Viorel Focșa (AUR): ANRE să aşeze pe primul plan interesul românilor. La puşcărie cu „băieţii deştepţi” din energie”

Deputatul AUR Viorel Focșa a declarat că, dacă ANRE nu ia soluții pentru revenirea la prețurile de la sfârșitul anului 2020, astfel încât românii să poată plăti facturile la energie, toţi “băieţii deştepţi” sunt liberi să plece de unde au venit, indiferent de nume sau, după caz şi gravitatea faptelor, la pușcărie.

În ultimii doi ani, piața de energie din România a devenit un Caritas bine controlat de către “băieţii deştepţi”, ale căror interese private sunt reprezentate de însuşi guvernul PSD-PNL-UDMR.

Astăzi, pe piaţa autohtonă sunt activi 40 de traderi pursânge, dintre care numai 12 au un sediu în România. În total, cu producătorii şi furnizorii, avem 700 de jucători în piaţa energiei; „frumuseţea” situaţiei rezultă din faptul că absolut toţi au dreptul legal de a face trading, adică speculații.

În 2021, România a produs 57 TWh de energie, dar pe bursă s-au plimbat 87 TWh, cu peste 50% mai mult. În timp ce urmele tranzacţiilor se pierd în această suveică energetică, “băieţii deştepţi” fac profituri frumoase iar consumatorii sunt curentaţi de facturile exorbitante.

Guvernul ştie bine ce se întâmplă, dar nu intervine cu precizie chirurgicală pentru a nu-şi supăra stăpânii de la Bruxelles, beneficiarii in extenso ai speculei de piaţa energetică românească.

În contextul în care românii de rând sunt obligaţi să opteze între plata facturilor la energie sau gaze şi pâinea cea de toate zilele sau medicamentele care le prelungesc zilele, reglementarea pieţei de energie şi gaze este imperios necesară. La fel şi supra-impozitarea “băieţilor deştepţi” în paralel cu majorarea producţiei interne realizate de companiile româneşti.

ANRE trebuie să fie fermă, să aşeze pe primul plan interesul românilor şi să meargă inclusiv până la ridicarea licenţelor tuturor jucătorilor care nu au sediu social în România, care nu plătesc taxe în ţara noastră şi care influenţează piața energetică autohotonă.

Ori ne întoarcem la preţurile de la finele anului 2020, pentru ca toţi românii să poată trăi la ei în ţară, ori toţi “băieţii deştepţi” sunt liberi să plece de unde au venit, indiferent de nume; sau, după caz şi gravitatea faptelor, în locul unde nimeni nu vrea să intre. 

Toţi „şantajiştii” și „mafioții” din energie trebuie să dispară!