Patrioții

Raisa Enachi (AUR): Prezența AUR la Vaslui se leagă de testamentul politic al lui Ștefan cel Mare

Raisa Enachi, deputat AUR, a fost prezentă duminică, 10 ianuarie, la evenimentele dedicate împlinirii a 546 de ani de la bătălia câştigată de Ștefan cel Mare la Podul Înalt (1475) împotriva armatei otomane, ca un omagiu la înfăptuirile domnitorului.

„Duminică, 10 ianuarie, am participat în calitate de deputat AUR la evenimentele aniversare din municipiul Vaslui, prilejuite de marea victorie a lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt (1475). La astfel de evenimente, politicienii bifează mediatic simpla prezența, fără a conștientiza moștenirea politică pe care sunt datori să o poarte.

La o simplă retrospectivă istorică sumară, Vasluiul lui Ștefan era primul ținut din Moldova care a dat o școală de artă, care a îmbinat în ctitorii stilul occidental cu cel bizantin, care dădea în Sfatul Domnesc al Țării dregători înțelepți, care lega comercial Constantinopolul de Marea Baltică, care reprezenta libertățile răzeșilor în sistemul marilor latifundari seniorali de atunci.

Pentru unii dintre noi, moștenirea aceasta e neprețuită. De aceea, atragem atenția presei locale și naționale că prezența AUR la Vaslui se leagă de testamentul politic al lui Ștefan cel Mare, și nu de vreun scandal, cum au ținut ei morțiș să prezinte. Letopiseţul lui Grigore Ureche e mai actual ca niciodată: „nici legile, nici tocmeala ţării pre obicee bune nu-s legate, ci cu pagubă ţării, care obicei până astăzi trăieşte”. Dar și spiritul marelui Ștefan trăiește și e mai actual ca niciodată!