Patrioții

Vasile Nagy (AUR): Poliția Locală trebuie să revină urgent la misiunea și valorile care au dus la înființarea ei

Poliția Locală a fost înființată prin Legea 155/2010, practic foștii gardieni publici fiind transformați de primării în polițiști locali.

Potrivit legii, Poliția locală se înființează în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, în următoarele domenii: ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor; circulația pe drumurile publice; disciplina în construcții și afișajul stradal; protecția mediului; activitatea comercială; evidența persoanelor; alte domenii stabilite prin lege.

Numărul de polițiști locali este stabilit prin lege, iar primăriile nu au voie să angajeze mai mult de 1 polițist local la 1.000 de locuitori.

Principala problemă este suprapunerea pe anumite segmente cu Poliția Generală și cu Jandarmeria, astfel încât există o pasare a responsabilității.

Când mai multe instituții se ocupă de aceeași problemă, dacă este un lucru rău nu răspunde nimeni, iar dacă este un lucru bun, toți au merite.

De exemplu, în domeniul ordinii publice, în România sunt cel puțin 3 instituții care se ocupă de asta: Poliția Națională menține ordinea publică, Jandarmeria restabilește ordinea publică, Poliția Locală și ea poate menține ordinea publică.

Datorită acestei suprapuneri de competențe, în loc să avem la nivel de țară un sistem în care cheltuielile pe ordine publică sunt la nivel european, noi le depășim cu mult. România are cheltuieli pe ordine publică mult mai mari decât media țărilor din Uniunea Europeană în condițiile în care veniturile publice sunt mult mai scăzute.

În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție.

În cazul Bucureștiului, Poliția Locală a municipiului București nu este șefa celorlalte Poliții locale existente, cele de sector, ci au doar o relație de colaborare. Aceasta este una dintre marile probleme. Au un protocol, pe principiul cel mai apropiat intervine dacă sesizează un cetățean, dar atât.

Personalul a fost angajat, în mare parte, în 1996 sau mai devreme, când s-au înființat gardienii publici. Acei oameni s-au angajat practic ca paznici; păzeau parcuri, gropi de gunoi, cimitire. Nu aveau o pregătire profesională în domeniu, mulți fiind la orige strungari, tâmplari, etc.

S-au trezit peste noapte, în 2010, că s-au transformat în poliție locală.

Cel mai prost lucru este să rămână entități care se ocupă de mai multe probleme. Asta este cea mai mare greșeală pentru că suprapunerile de competențe creează probleme.

Trebuie făcute separări de competențe pentru că altfel nu răspunde nimeni de nimic sau răspund toți de toate.

Este clar că Poliția locală nu prinde criminali, traficanți de droguri, mari grupări infracționale, aceste atribuțiii fiind doar apanajul Poliției Române, care are specialiști și tot ce trebuie.

Poliția Locală are nevoie urgentă de o întoarcere spre misiunea și valorile care au dus la înființarea ei. Interesul public și încrederea cetățenilor sunt lucruri pe care le-au pierdut.

Sunt pentru restrângerea competențelor Poliției Locale și transferarea acesteia, inclusiv a resurselor sale,  către instituțiile naționale: circulația la Poliția Rutieră, Disciplina în Construcții la Inspectoratul de Stat în Construcții, ordinea publică la Poliție.

Poliția Locală să lucreze pe principii de management, cu indicatori de calitate pentru fiecare angajat și pentru fiecare departament.