Patrioții

Valentin Cioromelea (AUR): Respectați dascălii! Eu susțin greva profesorilor!

Senatorul Valentin Cioromelea consideră că a sosit vremea ca actuala clasă politică să trateze educația ca pe o prioritate prin alocarea a 6% din PIB pentru învățământ și prin majorarea salariilor profesorilor. Greva profesorilor arată cât se poate de clar că proiectul „România educată” este un eșec.

Situația din România este dramatică și alarmantă, într-o societate divizată în două lumi complet separate, care nu se intersectează nici măcar întâmplător. Pe de o parte, greva profesorilor se apropie cu pași repezi, iar pe de altă parte, partidele politice se luptă într-un mod acerb pentru funcții înaintea schimbării guvernamentale.

Klaus Iohannis, liderul coaliției politice Iohannis-PSD-PNL, este lipsit de prezență în aceste momente critice. Aflat într-o nouă călătorie, nu numai că nu dă niciun semn de viață, dar nici măcar nu emite vreo declarație prin care să le reamintească partidelor aflate la guvernare că au responsabilități față de țară. Tăcerea sa este totală, deși el însuși a promovat proiectul național „România Educată”. Această inițiativă, în realitate, va afecta în mod drastic sistemul de învățământ din România. Cum putem vorbi despre o „Românie Educată” când doar 2,1% din PIB a fost alocat în acest an pentru educație? Este clar de la bun început că această sumă nu va fi suficientă pentru asigurarea unor salarii decente, mai ales în contextul unei inflații crescute. Aceasta arată o ipocrizie flagrantă din partea președintelui și a coaliției sale de guvernare, o ipocrizie pe care o poate observa întreaga țară acum.

Ce își doresc profesorii?

Ei cer majorarea salariilor personalului din învățământ în funcție de importanța socială a muncii lor. Pornind de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul

mediu brut pe economie, întregul personal didactic ar trebui să fie remunerat în mod progresiv, în funcție de poziția ocupată, nivelul de studii, vechime și grad didactic.

De asemenea, se cere instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, în concordanță cu rata inflației. O altă revendicare este plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic. De asemenea, se solicită acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă din învățământ și respectarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă aplicabile (cum ar fi decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

De asemenea, se impune o creștere anuală a investițiilor în sistemul de învățământ, în vederea îmbunătățirii bazei materiale și a infrastructurii. Profesorii doresc salarii decente, deoarece majoritatea dintre ei primesc mai puțin de 2.500 de lei lunar, în timp ce prețurile au crescut considerabil în ultimii 4 ani. Este imposibil să trăiești decent cu o astfel de sumă de bani.

Este momentul să luăm în considerare importanța dascălilor noștri și să recunoaștem efortul lor de a modela generațiile viitoare. Trebuie să acționăm acum pentru a asigura o educație de calitate, iar acest lucru implică salarizarea corectă a personalului din învățământ. Guvernul și președintele trebuie să își asume responsabilitatea și să acționeze în interesul populației.

Să ne opunem divizării societății și să unim forțele pentru a construi o Românie în care educația este o prioritate reală, nu doar un discurs politic. Este timpul ca vocea profesorilor să fie auzită și drepturile lor să fie respectate. Dacă nu acționăm acum, vom continua să asistăm la o deteriorare a sistemului de învățământ și la consecințe grave asupra viitorului țării noastre.

Haideți să demonstrăm că valorizăm educația și că suntem dispuși să investim într-un sistem de învățământ puternic și echitabil. Respectați dascălii și susțineți greva profesorilor! Este timpul să acționăm pentru o Românie în care educația este tratată cu seriozitate și profesorii sunt recunoscuți și recompensați așa cum merită.