Patrioții

Sorin Mateescu (AUR): Reformarea sistemului educațional s-a transformat într-un compromis instituțional

Într-o declarație politică, senatorul AUR Sorin Mateescu avertizează că prevederile incluse în noile legi ale educației vor avea un impact negativ asupra elevilor, chestiune care va deveni evidentă peste 5-10 ani. În plus, coaliția de guvernare nu a luat nicio măsură privind creșterea salariilor profesorilor în vederea creșterii calității actului educațional.

Zilele acestea s-au dezbătut legile educației naționale – mai precis cea privind învățământul preuniversitar și cea a învățământului universitar. Forțarea de a se introduce o babiloniadă de elemente din modelele sistemelor franco-german, american, turc, sovietico-rus, maghiar, combinate cu experiențele educaționale din ultimii ani, a creat două acte normative cu efecte negative asupra generațiilor de copii, tineri și adolescenți, fapt ce se va constata peste 5-10 ani de la aplicarea acestor legi. Nu neg că intenția de principiu – reformarea sistemului educațional existent –  este una de bun augur. Dar aceasta s-a transformat într-o struțo-cămilă, într-un compromis instituțional ce servește interesele diverselor grupări care fac o afacere din învățământul românesc, și nu contribuie la formarea sănătoasă a noilor generații.

În plină dezbatere a legilor mult dorite de Klaus Iohannis, dar care au suferit modificări substanțiale față de viziunea inițială asumată de președintele României, sindicatele din învățământ trag un semnal de alarmă prin organizarea celei mai mari greve din ultimii 20 de ani. Cadrele didactice, nu cele care trăiesc din meditații, ci cele care pun suflet în activitatea lor pedagogică, consideră că le-a ajuns cuțitul la os când sunt bătaia de joc a șmecherilor din sistemul politic sau a celor care consideră că educația nu are nici o valoare. Salariile mici în comparație cu cele avute de către funcționarii din primării (care au studii la distanță sau cu frecvență redusă, care se fac că muncesc ca să treacă timpul și blochează accesul tinerilor cu inițiativă în poziții din administrația locală), ale celor din ministere (care beneficiază și de bani din PNRR, dar nu sunt în stare să atragă fonduri europene), din regiile autonome sau din diverse alte instituții publice sunt pur și simplu degradante pentru cei chemați să clădească fundația educației și chiar a civilizației poporului român.

Culmea că în legiile dezbătute la Senat nu se precizează nimic despre salarizarea decentă a cadrelor didactice. În schimb, afișăm alte obiective și creăm noi experimente la care trebuie să facă față, din nou, aceleași cadre didactice, cărora li se refuză dreptul la un trai decent.

Mai grav este că anumiți politiceni care se laudă că au crescut salariile profesorilor, din pix, în ultimii doi ani, acum se feresc să-și asume această situație și  nu vor să-și asume o guvernare care și-o doreau acerb acum două săptămâni, când nu era vorba despre greve și proteste.

Stimați colegi, veți vedea efectul acestor mișcări de protest ale cadrelor didactice în formarea copiilor voștri, când vă vor acuza, peste 10-20 de ani, de o educație precară comparativ cu statele occidentale.