Patrioții

Sorin Mateescu (AUR): Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a schimbat ilegal administratorii Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime

Interpelare către ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă

Obiectul interpelării: modul de schimbare a administratorilor Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime

Domnule ministru, săptămâna trecută ați convocat Adunarea Generală a Acționarilor Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime – Constanța pentru a-i revoca din funcție pe administratori, înainte de expirarea contractelor de mandate valabile până în aprilie 2022. Interesant este faptul că dumneavoastră ca ministru nu aveți atribuții în guvernanța corporativă, care reglementează activitatea Portului Constanța.

În acest sens dacă dumneavoastră doreați să convocați Adunarea Generală a Acționarilor trebuia să solicitați acest lucru Consiliului de Administrație, care de asemenea trebuia să convoace Adunarea Generală a Acționarilor unde să fie trecută pe ordinea de zi schimbarea administratorilor.

Altfel spus, conform legislației în vigoare, Ministrul Transporturilor nu are nici un fel de prerogativă pe acest subiect. Ce mi se pare strigător la cer, domnule ministru, pentru ședința convocată pe 15 aprilie 2021, Fondul Proprietatea a votat prin corespondență pe 14 aprilie, la ora 15.56. Conform acestui document, Fondul Proprietatea s-a abținut la primele cinci puncte din convocator. Adică s-a abținut de la revocarea administratorilor, la numirea unor noi membri provizorii în CA, stabilirea indemnizației fixe, aprobarea formei și conținutul contractului de mandat și la mandatarea reprezentanților acționarului majoritar să semneze contractul de mandat cu membrii provizorii. În acest sens, vă solicit domnului ministru să precizați punctul dumneavoastră de vedere cu privire la modul în care au fost schimbați administratorii Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime – Constanța?

 Senator Sorin Cristian MATEESCU