Patrioții

Sorin Mateescu (AUR): Interpelare către Ministerul Justiției privid dosarele de extrădare ale Sebastian Ghiță și Marko Attila-Gabor

Senatorul AUR Sorin Cristian Mateescu i-a adresat ministrului Justiției Stelian Ion o interpelare privind stadiul dosarelor de extrădare, cu referire în special la cazurile lui Sebastian Ghiță și Marko Attila-Gabor.

Senatorul a precizat că, în cazul lui Sebastian Ghiță, în ciuda asigurărilor oferite de ministrul de resort de la acea vreme – Tudorel Toader, nu s-a mai comunicat nimic ulterior cu privire la soluționarea dosarului. În aceeași situație este și cazul fostului deputat UDMR Marko Attila –Gabor, din 2017 nu se mai știe nimic.

Redăm mai jos interpelarea senatorului AUR Sorin Cristian Mateescu către ministrul Justiției Stelian Ion, prezentată în şedinţa Plenului din 07 aprilie 2021:

„Domnule ministru,în momentul de față există mai multe dosare de extrădare care nu au fost rezolvate până în acest moment. De exemplu, dosarul de extrădare a lui Sebastian Ghiță este foarte cunoscut, la fel ca cel al lui Marko Attila-Gabor.

În cazul Ghiță, Curtea de Apel de la Belgrad a anunţat că fostul deputat Sebastian Ghiţă nu va fi extrădat în România. Prin această decizie, instanţa a menţinut sentinţa Curţii Supreme a Serbiei, hotărâre contestată de Ministerul Justiţiei de la noi în 2018.

Rezultatul demersurilor făcute de ministerul de resort este neaşteptat mai ales că în perioada 2017-2019, fostul ministrul Tudorel Toader a oferit mai multe asigurări presei că dosarul privind extrădarea inculpatului Sebastian Ghiţă va fi soluţionat favorabil, deoarece au fost trimise în Serbia toate documentele necesare.De atunci nu se mai știe nimic.

În cazul fostului deputat UDMR Marko Attila –Gabor, din 2017 nu se mai știe nimic.

În acest sens, vă solicit domnului ministru să precizați următoarele :

  1. Care este stadiul și ce demersuri ați întreprins dinou în cazul fugarului Sebastian Ghiță ?
  2. În condițiile în care ați afirmat la începutul mandatului că veți depune eforturile pentru rezolvarea tuturor dosarelor de extrădare vă rog să precizați ce a-ți realizat până acum referitor la dosarele de mai sus, inclusiv și cazul Attila Gabor ?

Solicit răspuns în scris şi oral.