Sorin Lavric (AUR), întrebare pentru ministrul Sănătății: De ce nu s-au accesat fonduri europene, prin Programul Operațional de Sănătate 2014-2020, pentru construirea celor trei spitale regionale?
Senatorul AUR Sorin Lavric l-a interpelat, la începutul lunii martie, pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la construirea celor trei spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova. De această dată, domnia sa a solicitat răspuns la întrebarea: de ce nu s-au accesat fonduri europene, prin Programul Operațional de Sănătate 2014-2020, pentru construirea celor trei spitale regionale, în condițiile în care a existat această posibilitate.
Ȋn 2015, România a demarat un proiect de realizare a trei spitale regionale: la Iași, Cluj și Craiova. La Guvern au fost semnate miercuri, 28.02.2024, contractele pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași (3,3 miliarde de lei) cu Ness Proiect Europe și a Spitalului Regional de Urgență Cluj (3,35 miliarde de lei) cu Ubitech Construcții București. Cele două spitale reprezintă o investiție de aproape 7 miliarde de lei, aproximativ 1,5 miliarde de euro, bani incluși în PNRR.
Spitalele sunt finanțate parțial din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), așa că pentru a putea beneficia de aceste fonduri, lucrările pentru acest tip de finanțare ar trebui să fie gata în mai puțin de trei ani. Potrivit datelor oficiale, termenul de execuţie pentru spitalele regionale este de 48 de luni. Astfel, dacă nu apar întârzieri, noile unități medicale vor fi gata în 2028.
Prin Programul Operațional de Sănătate 2014-2020, s-ar fi putut accesa în totalitate fonduri europene pentru construirea acestor 3 spitale.
Ca urmare a aspectelor prezentate anterior, vă adresez următoarea întrebare:
- De ce nu au fost accesate fondurile europene existente prin Programul Operațional de Sănătate 2014-2020 pentru construirea celor trei spitale regionale de urgență și de ce s-a tergiversat atât de mult construirea lor ?