Patrioții

Sorin Lavric (AUR): Cer demiterea actualei conduceri a IICCMER pentru grave abuzuri asupra angajaților

Sorin Lavric, senator AUR, cere demiterea actualei conducerii a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) din cauza abuzurilor săvârșite asupra cercetătorilor, precum și a secretizării în mod ilegal a acestei instituții.

Lavric susține că Alexandra Toader, președinta IICCMER, își umilește subalternii și blochează proiectele de cercetare are istoricilor.

„În fruntea acestei instituții, care este o instituție emblematică a cercetărilor crimelor pe care comuniștii le-au făcut asupra poporului român, pe 16 ianaurie 2020, a fost pusă Alexandra Toader, o prietenă apropiată a consilierului prezidențial Andrei Muraru. Altminteri spus, propteau politică prin intermediul căreia a ajuns în fruntea IICCMER este acest domn din apropierea președintelui Iohannis.

Doamna Alexandra Toader este o ființă arogantă, mediocră, a cărei principală calitate este arta de a-și umili subalternii. De când se află la conducerea aceste instituții, patru cercetători de renume au trebuit să plece din cauza represaliilor la care au fost supuși: istoricii Marius Oprea, Clara Mareș, Gheorghe Petrov și Andrei Mureșan.

Printre abuzurile făcute de Alexandra Toader se numără:

  • blocarea proiectelor de cercetare ale istoricilor;
  • impunerea de restricții privind studiul în arhivele CNSAS;
  • Toader a cerut ca toți cercetătorii să fie evaluați de către economista institutului;
  • a practic cenzura în clip flagrant tăind textele angajaților;
  • le-a interzis cercetătorilor dreptul de a vorbi în public fără acordul acesteia;
  • i-a obligat pe cercetători să semneze acorduri ilegale de confidențialitate – o instituție de stat a fost secretizată în mod ilegal.