PatrioțiiRomânia

Silviu-Titus Păunescu (AUR): Finanțarea partidelor de la bugetul de stat trebuie să înceteze

Declarație politică: Finanțarea partidelor trebuie să înceteze. AUR vine cu o viziune în sprijinul cetățenilor pe care niciun partid politic nu a propus-o până acum: luptăm pentru cetățeni și împotriva intereselor politicienilor

Până la intrarea în Parlament a Alianței pentru Unirea Românilor, politica românească era dominată de interesele partidelor și ale politicienilor, nevoile reale ale cetățenilor fiind pe ultimul loc. Lozincile privind stabilitatea financiară a partidelor trebuie să înceteze. Demagogia politică i-a falimentat pe români. Inițiativa legislativă depusă de Alianța pentru Unirea Românilor privind eliminarea subvenției pentru partidele politice și aprobarea unei noi structuri organizatorice a Autorității Electorale Permanente pentru controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale trebuie aprobată și votată rapid

Fiecare politician din 2008 până astăzi – de când partidele politice primesc subvenții de la bugetul de stat – să-și facă un examen de conștiință și să răspundă la întrebarea câți bani s-au irosit pe o politică sterilă, centrată pe forme fără fond, o politică fără rezultate considerabile în viața societății și a cetățenilor?

În baza legii 334/2006, partidele politice au secătuit România de resurse financiare ce puteau fi utilizate în sprijinul cetățenilor. Câte spitale puteau fi construite cu sumele enorme pe care le-au încasat partide ce nu au adus niciun beneficiu societății românești? În 13 ani, subvențiile au crescut de mai bine de 30 de ori depășind, în 2018, suma totală de 253 de milioane de lei. Ce înțeleg românii când văd aceste sume considerabile? Înțeleg exact realitatea, anume că politicienii români sunt insensibili la nevoile societății.

Dacă definim partidele politice pe baza raționamentului expus de Giovanni Sartori, vedem că acestea se constituie din persoane pe baza consimțământului liber, servind interesele comunității, pentru organizarea și conducerea societății pe baza unor idealuri și programe sociale. Politicienii români au alterat acest sens pentru că și-au pierdut măsura și au eșuat constant în acțiunilor lor, servind prin aceste subvenții ,,nesimțite” interesele de partid și lăsând cetățeanul izvolat în neputința lui. Aceste subvenții de la bugetul de stat sunt împotriva bunului simț și nu concordă cu realitățile din societatea românească care are nevoie de dezvoltare, de alocații pentru copii, de spitale și echipamente medicale, de tehnologizare, de infrastructură. Mai mult, este incorect și imoral ca studenții să nu beneficieze de gratuitate în călătoriile feroviare, elevii să rămână cu alocațiile lor derizorii, pensiile bătrânilor să nu acopere nici nevoia de medicamente și traiul zilnic, iar partidele politice să primească subvenții de milioane de euro!

Politica trebuie regândită urgent și aplicată în sprijinul cetățeanului, nu al politicienilor, așa cum am văzut de 13 ani încoace, de când subvențiile partidelor au secătuit statul de resurse importante pe activități și campanii fără efect pozitiv în viața românilor.  

Între criteriile desemnării partidelor politice drept europene se află și criteriul respectării programelor pe care le invocă, a principiilor democrației, libertății, drepturilor fundamentale ale omului, a statului de drept și alte libertăți în centrul cărora ar trebui să se afle cetățenii. Dimpotrivă, prin aceste secătuiri de resurse, partidele politice din România nu aplică aceste principii europene decât în teorie. Într-o țară cu infrastructura medicală expusă permanent incendiilor, cu o industrie care nu mai există, o agricultură în moarte clinică, respectiv o educație care așteaptă de câteva decenii să fie resuscitată, cum respectă partidele politice dreptul cetățenilor români la un trai mai bun? 

Politicienii români din ultimii ani au dus România aproape de primele locuri din Europa în ceea ce privește finanțarea partidelor din fonduri publice. Performanța lor este nefericită pentru poporul român. Românii așteaptă de ani buni ca partidele să ducă România la o performanță socială și de dezvoltare între locurile fruntașe ale Europei, acolo unde ar trebuie să se situeze ținând cont de potențialul țării. Acesta este mandatul pe care poporul l-a acordat politicienilor! Solicităm de urgență adoptarea inițiativei Alianței pentru Unirea Românilor privind tăierea subvenției partidelor politice pentru ca aceste fonduri să fie utilizate în sprijinul românilor, în primul rând pentru creșterea alocațiilor copiilor. Alianța pentru Unirea Românilor propune adoptarea modelul Maltei unde partidele nu sunt finanțate din fonduri publice. Apelăm la conștiința politicienilor – dacă aceasta există –  pentru eliberarea României de aceste practici nesănătoase.

Silviu-Titus Păunescu, deputat AUR