Patrioții

Silviu-Titus Păunescu (AUR): Ziua limbii materne a trecut, necesitatea rămâne

,,În contextul zilei internaționale a limbii materne, atragem atenția Guvernului cu privire la necesitățile majore ale comunităților românești din provinciile istorice, un caz concret fiind reprezentat de comunitatea românească din Valea Timocului.”

Ziua de 21 februarie este dedicată încă din anul 1999 de către UNESCO, la nivel internațional, limbii materne. Unul dintre cele mai importante principii ale Alianței pentru Unirea Românilor este principiul recursului la tradiție și reunificarea tuturor teritoriilor care aparțin comunităților românești istorice. Tradiția este ceea ce face un popor să fie puternic și o societate bine dezvoltată și bazată pe principii de viață sănătoase. Tradiția dă continuitate unui popor iar limba este aspectul esențial pentru continuitatea și demnitatea poporului. Provocările din vremurile noastre și incompetența oamenilor politici dar și interesele cu privire la resursele României au făcut ca poporului român să-i fie permanent livrate pseudo-teme care să atace subtil identitatea națională, iar societatea să devină din ce în ce mai divizată și mai neputincioasă. Limba și cultura maternă, biserica și tradiția din jurul ei sunt din ce în ce mai negate și asaltate de provocările celor care doresc ca România să-și piardă propria cultură și identitate. 

Alianța pentru Unirea Românilor nu va permite acest lucru. Limba maternă, identitatea și tradiția românilor reprezintă lupta noastră în Parlament. Dezinteresul Guvernului față de tradiția și identitatea bisericească s-a văzut încă de anul trecut când, în pandemie, comportamentul față de slujitorii bisericii și față de credincioși a fost unul total nelegitim. Dacă Guvernul devine opac față de aspectele centrale ale identității naționale cum sunt biserica și importanța ei în dezvoltarea unei societăți mai bune, bazate pe morală și pe principii tradiționale, ce așteptări să avem de la un astfel de Guvern cu privire la comunitățile din provinciile istorice, care au nevoie de păstrarea legăturii cu elementul național?

De ziua internațională a limbii materne solicităm guvernanților să-și îndrepte atenția asupra acelor români uitați și ignorați în neputința lor. Un astfel de caz pentru care Alianța pentru Unirea Românilor se va implica în Parlament este comunitatea românilor din Valea Timocului și toți românii din preajma granițelor țării. În Valea Timocului trăiesc peste 300.000 de cetățeni care vorbesc limba română, practică obiceiurile și tradițiile românești. Acești români sunt parte a unei drame care se pare că este indiferentă statului român. Această comunitate compusă din peste 100 de sate românești nu beneficiază de o singură școală cu predare în limba română. Frații noștri români din Valea Timocului și-au construit biserici păstrând identitatea națională manifestată prin credință, iar administrația bisericească este condusă de un protopopiat român. Alianța pentru Unirea Românilor sprijină cauza acestor români și atragem atenția Guvernului cu privire la necesitatea urgentării găsirii unei soluții pentru ca copiii acestor comunități să poată învăța limba și cultura română în școli. Susținem de asemenea sprijinirea parohiilor românești din Valea Timocului care țin viu sentimentul și cultura românească în cadrul comunităților. 

Dacă Guvernul uită de Bisericile din inima țării, ce să mai zicem de aceste comunități românești din afara granițelor țării care simt credința și tradițiile ca parte a identității naționale? Guvernul să nu se lepede de biserici și de credință prin negarea a tot ce este tradițional, prin expoziții de artă lipse de buna cuviință ci să găsească soluții pentru sprijinirea activităților sociale ale Bisericii și pentru promovarea culturii creștine în societatea românească.

Stimați membri ai Guvernului, dacă sunteți români nu uitați de Banatul Sârbesc unde este nevoie de mediere instituțională și de sprijin concret pentru că altfel copiii români din această comunitate vă vor blama mai târziu pentru faptele voastre de a face România din ce în ce mai firavă și mai nesigură de identitatea sa.