Patrioții

Silviu-Titus Păunescu (AUR): În această iarnă, există o mare posibilitate ca sistemul energetic să intre în stare de alertă!

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a lansat un semnal de alarmă: din cauza modului dezastruos în care PSD și PNL au gestionat resursele și capacitățile de producție din sectorul energetic timp de 30 de ani, în această iarnă este posibil să ne confruntăm cu o criză de proporții. În context, Păunescu a subliniat că, din 2024, una din prioritățile AUR este reevaluarea „privatizările” din sistemul energetic.

Liberalizarea eșuată a pieței de energie din România, dublată de criza energetică de la nivel mondial și de inflația de două cifre, au adus românii nu numai la limita sărăciei, ci și la limita răbdării!

Recent, Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica a emis două scenarii, unul moderat și unul pesimist pentru iarna care se apropie.

Astfel, în cazul scenariului moderat, se estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii, va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, existând riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă ca urmare a funcționării fără rezerve!

În cazul scenariului pesimist, se va trece la raționalizarea consumului de energie!

Acest lucru, după experiențele tragice din anii 1980 – 1989, când milioane de români stăteau cu lumânări în case și dormeau cu gecile pe ei, este de neacceptat și o jignire profundă adusă nouă, celor care am suferit groaznic în acei ani de tristă amintire!

Una dintre recomandările DEN este ca autoritățile să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări, în „situații previzibile de criză energetică″, și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze.

Este de neconceput ca, după minimum 20 de ani în care România putea să-și pună la punct sistemul energetic, beneficiind de toate resursele posibile, de la cele hidro, la cele eoliene și nucleare, în această iarnă, ministrul energiei, domnul Virgil Popescu, să ne ceară să montăm becuri chioare și să mai luăm un pulover pe noi, doar pentru că nici PNL-ul, nici PSD-ul, n-au fost în stare să securizeze politica energetică a României!

Nu, stimați colegi, nu cetățenii trebuie să plătească prețul incompetenței politice, ci așa zișii politicieni care căpușează sistemul energetic național prin firmele „băieților deștepți”!

Din 2024, noi, cei de la AUR, vom reevalua „privatizările” din sistemul energetic, pentru că prioritatea noastră este binele românilor!