Patrioții

Silviu-Titus Păunescu (AUR): Guvernul Cîțu îngroapă sectorul agricol prin neacordarea despăgubirilor de secetă

Declarație politică: ,,Prin Politica agricolă comună (PAC) 2021-2027 se recomandă alocarea de resurse pentru combaterea schimbărilor climatice, iar Guvernul României nu alocă despăgubiri de secetă. Cum este România în acord cu politica agricolă europeană?”

După haosul pandemiei care a afectat și agricultura, guvernul îngroapă sectorul agricol neacordând despăgubiri de secetă. Guvernanții actuali se cred europeni, dar par că nu vor binele românilor și al agriculturii românești. Un Guvern responsabil ar trebui să acționeze pentru politici coerente împotriva schimbărilor climatice și pentru sprijinirea sectorului agricol local. Chiar dacă România deține locul al șaselea în Europa în ceea ce privește suprafața agricolă utilizată, iar potențialul românesc este capabil să alimenteze întreaga Europă cu produse agricole, domeniul agriculturii nu stă pe agenda actualului guvern, ci dimpotrivă interesul lor stă în importuri din alte state.

În urma pandemiei orice om rațional a înțeles că, atunci când dă de greu, un popor depinde numai de propria capacitate de salvare. România a devenit un stat atât de dezorganizat încât orice mic pericol ne face previzibili și neputincioși. Nici în domeniul în care am putea fi competitivi nu suntem lăsați să producem. Alianța pentru Unirea Românilor atrage atenția asupra necesității ca agricultura să beneficieze de o suplimentare a bugetului. Sprijinirea fermierilor și a producătorilor agricoli, a micului întreprinzător român, este unul dintre obiectivele noastre în Parlament. Este inadmisibil ca un guvern să abandoneze un sector fragil așa cum a devenit cel agricol în urma efectelor pandemiei. 

Agricultorii sunt disperați și neputincioși întrucât promisiunile de salvare a agriculturii după efectele secetei de anul trecut s-au dovedit a fi vorbe în vânt. Plata despăgubirilor pentru secetă au fost respinse la vot de către majoritatea PNL-USR-PLUS – UDMR. Alianța pentru Unirea Românilor a depus amendamente și a votat pentru suplimentarea bugetului pentru agricultură și acordarea de despăgubirilor de secetă. Guvernul actual pare să vrea doar importuri și dependență de economiile altor state europene. Agricultura României va fi afectată atât de criza generată de pandemie, cât și de lipsa de resurse pentru susținerea productivității. România era cu mult în urma altor țări europene din punctul de vedere al sistemului de irigații, în condițiile în care seceta afectează an de an producția agricolă. Cu toate acestea, guvernul nu face nimic, fiind prea concentrat pe obiective obscure, cu interes pentru economiile străine, și departe de sprijinirea micului întreprinzător român.

Alianța pentru Unirea Românilor atrage atenția guvernului asupra necesității ca agricultura să devină obiectiv național. Strategiile incoerente în ceea ce privește irigațiile, neacordarea de sprijin pentru producțiile afectate de secetă vor duce la condiții din ce în ce mai grele pentru agricultorii români cu efecte directe asupra siguranței naționale de hrană. Solicităm guvernului să țină cont de disperarea fermierilor și să acorde despăgubirile de secetă care reprezintă o gură de aer pentru ca domeniul agricol să funcționeze într-un an cu efecte economice drastice.

Politica concentrată pe interesele obscure ale guvernanților trebuie să înceteze până nu este prea târziu. Alianța pentru Unirea Românilor pledează pentru creșterea urgentă a bugetului agriculturii și crearea cadrului legislativ pentru susținerea producție agricole, a fermelor de legume și fructe, și crearea unor centre de depozitare și valorificare a producției cu sprijinul statului. Peste câteva luni, Guvernul Cîțu care declară că nu are resurse pentru despăgubiri de secetă, va constata pierderile din sectorul agricol, și ca de obicei, va vedea că nu prin tăieri din bugetul agriculturii și a altor sectoare importante se face dezvoltarea țării. 

Politica agricolă comună (PAC) s-a adaptat la nevoile în schimbare ale cetățenilor europeni și la provocările mondiale. Guvernul României se declară european, însă nu ține cont de nevoile agricultorilor săi și nu îi sprijină pentru a supraviețui în momentele critice și pentru a se adapta la provocările vremurilor. Comisia Europeană anunța un buget semnificativ pentru agricultură pentru perioada 2021-2027, o treime din bugetul total al UE. Potrivit Politicii agricole comune, fermierii au un rol-cheie în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice. Tendințele agricole în statele europene sunt ca fermierii să primească sprijin suplimentar pentru combaterea schimbărilor climate. Cum este Guvernul României european dacă nu ține cont de aceste obiective europene și își abandonează agricultorii locali an de an în hazardul secetei și al altor calamități?

Silviu-Titus Păunescu, deputat AUR