Patrioții

Silviu-Titus Păunescu (AUR): Exodul medicilor din România – o problemă de siguranță națională!

Într-o declarație politică, deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu atrage atenția asupra exodului medicilor, un fenomen ce trebuie tratat ca o problemă de siguranță națională.

România a avut în ultimii ani promoții record de studenți la Medicină și de rezidenți, cu cifre ce au propulsat-o pe prima poziție în clasamentul european al absolvenților raportați la populație. Cu toate acestea, însă, doar un sfert dintre aceștia se angajează în țară, iar restul, de 75%, pleacă să muncească în străinătate, în ciuda faptului că taxele de școlarizare – care nu sunt tocmai mici – sunt suportate de către contribuabilii români care, la rândul lor, ar trebui să beneficieze de servicii de calitate în sistemul medical, iar prezența unui număr suficient de medici pentru asigurarea actului medical este o primă condiție pentru buna funcționare a sistemului.

Prin urmare, am adresat o nouă întrebare parlamentară ministrului sănătății, domnul Rafila prin care îi solicit să îmi transmită cum va rezolva această problemă, a exodului medicilor din țară, în contextul în care costurile pregătirii profesionale au fost asigurate de către statul român. Pentru că este clar, stimați colegi, că avem parte de o problemă sistemică – pe de o parte, în România, în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital, condițiile de lucru în orașele în care nu există centre universitare, spre exemplu, unitățile medicale sunt la minimumul capacității, atunci când nu sunt închise, iar deficitul de cadre medicale s-a transformat într-un vid în care dispar viețile pacienților care ar fi putut fi salvați!

Sunt convins că din 2024, Alianța pentru Unirea Românilor va reuși să asigure, printr-un program de guvernare eficient, dreptul la sănătate pentru toți românii, oriunde s-ar afla în țară!