Patrioții

Senator Hangan Andrei (AUR): Combaterea poluării: o prioritate absolută!

Declarația mea politică de astăzi va cuprinde subiectul poluării, un termen atât de des discutat și de o importanță deosebită, luând în considerare câte vieți omenești sunt pierdute din această cauză. Vreau să fiu foarte clar: poluarea ucide în mod real!

În România mor anual aproape 26.000 de oameni din cauza poluării!

Această realitate dramatică este semnalată de un raport al Agenției Europene de Mediu. Dacă nivelurile concentrațiilor de particule în suspensie PM 2.5 ar fi fost diminuate la limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, ar fi putut fi evitate aproximativ 14.200 de decese premature. Luând în considerare numărul total al deceselor cauzate de poluare în 2019, asta ar fi însemnat aproximativ 66%.

14.200 de vieți puteau fi salvate printr-un minim efort de combatere a poluării, însă nepăsarea a fost totală!

Un prim exemplu la care mă gândesc acum este situația din zilele trecute, când la marginea Capitalei au fost descoperite cantități mari de deșeuri toxice arse (cauciucuri, cabluri electrice şi resturi provenite din dezmembrări auto).

În urma arderii ilegale a acestora, în atmosferă sunt eliberate substanțe chimice sub forma unor compuși foarte toxici, atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător. Oamenii legii au declarat, sec, că aceste fapte ilegale se descoperă greu, pe motiv că arderile au loc noaptea. O atitudine în care se observă, fără echivoc, ignoranța!

Controalele pot fi sporite, iar efectivele din teren suplimentate! Fac un apel la autoritățile competente, atât la cele locale, cât și la cele centrale, inclusiv la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor:

Combaterea poluării este o necesitate care nu mai trebuie amânată la nesfârșit, deoarece statisticile prezentate de Agenția Europeană de Mediu demonstrează că ignoranța continuă față de amplitudinea acestui fenomen răpește chiar și vieți omenești.

Avem nevoie de o reformă reală care să permită cetățenilor să respire un aer curat și sănătos. Altfel, vom avea un dezastru ecologic pe care îl vom explica din nou post factum!

Vă mulțumesc.

Senator HANGAN Andrei