Patrioții

Senator Dorinel Cosma (AUR): „Aria naturală protejată Zamostea-Luncă va fi distrusă dacă se va construi un lac de acumulare în zonă.”

Săptămâna trecută i-am adresat domnului ministru al Mediului Apelor și Pădurilor, Tancos Barna, o interpelare pe tema defrișării rezervației naturale Zamostea pentru a se construi un lac de acumulare.

Pădurea Zamostra, declarată rezervație naturala și arie protejată prin legea 5/2000, este una dintre ultimele păduri de luncă din România, cu specii unice și vegetație, precum: stejari seculari, specii de flori, etc. Ecosistemul din rezervație a fost declarat de UE drept maxim important pentru vegetația de pe întregul cuprinsul Uniunii Europene.

Anul trecut, ANAR a deschis un șantier la marginea acestei rezervații. Scopul? Construirea unui lac de acumulare cu apă potabilă pentru municipiul Dorohoi.

Dacă această construcție își continuă planurile inițiale, ar urma distrugerea a aproape jumătate din aria naturală protejată Zamostea-Luncă. Apele Române au justificat necesitatea unui lac de acumulare din două motive. Primul, necesitatea unei noi surse de apă potabilă pentru populația din Dorohoi, statisticile arată că populația din zonă consumă din ce în ce mai puțină apă, pe lângă acest aspect în zonă mai există încă două lacuri de acumulare cu apă potabilă care sunt mai mult decât suficiente pentru consumul populației.

Al doilea motiv invocat în documente sunt „activitățile industriale din zona Dorohoi”, ce au nevoie de o cantitate în plus de apă. Un asemenea motiv este invocat!? Cum pot cei de la ANAR să invoce acest lucru, ce studiu au consultat, având în vedere că industria din Dorohoi a fost pusă la pământ în ultimii 30 de ani, multe dintre marile fabrici, care, cu adevărat aveau nevoie, au ajuns la fier vechi, doar structurile de beton și scheleții de fier mai aduc aminte de vremurile de glorie ale acestor fabrici.

De fapt, interesele reale din spatele proiectului de construcție sunt nevoia unui pretext pentru cheltuirea banilor publici de către firmele „de casă” din zonă. Nu este ceva nou în România când vine vorba de cheltuirea banului public în interes de partid prin firmele clientere. ANAR are un buget de investiții de 100 milioane de euro, doar de investiții. Prin urmare sunt necesare multe șantiere prin investiții de utilitate îndoielnică, ce distrug natura în loc să o protejeze, cazul Zamostea este doar un exemplu.

Mai frapant, proiectul are autorizație de construcție care datează din perioada comunistă, de la două instituții care au dispărut după revoluție, iar Apele Române a scos acest proiect din arhivele sale pentru a investi 67 de milioane de euro, fără ca șantierul să primească autorizație de mediu. La o asemenea sumă, e normal ca proiectul să treacă pe repede înaite cu extrem de multe norme încălcate pentru ca firmele să primească banii publici promiși.