Senator AUR către ANRE: Cum puteți afirma că liberalizarea pieței de gaze este un succes?
Senatorul AUR Gheorghe Adrian Cătană a adresat o întrebare în scrie către președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, privind ineficacitatea liberalizării prețului la gaze prin GAS Release Program.
Redăm mai jos conținutul integral al acestei întrebări adresate ANRE:
Domnule Preşedinte, în urma unei interpelări adresate Ministerului Energiei legat de ineficienţa programului Gas Release Program şi cu privire la ultimele afirmații privind liberalizarea pieței energiei, în special a gazelor, reprezentanţii respectivei instituţii au solicitat să mă adresez dumnevoastră pentru detaliile de mai jos, la care doresc să-mi daţi un răspuns:
- Ați declarat ca liberalizarea pieței de gaze este un succes. În ce context ați făcut această afirmație când 90% din consumatorii casnici care erau înainte de 1 iulie 2020 în piața reglementată au rămas la același furnizor/distribuitor plătind același preț ca și în anul 2020?
- Cum apreciați evoluția programului Gas Release Program care a fost susținut chiar de către instituția pe care o coordonați ? Acest program a adus prețuri pe piața sub costul de producție al producătorilor, determinând reducerea producției și creșterea importurilor de gaze în semestrul II 2020.
- Ținând cont că a fost un act care a luat bani din buzunarul consumatorilor , facilitând în schimb beneficiile E-ON și ENGIE (aceste firme au câștigat mai mult decât în aceeași perioada din anul 2019 , mai precis în perioada iulie – decembrie 2020, cca. 0,83 milion de euro profit în plus de la clienții casnici), cum apreciați ca același Gas Release Program care a fost adoptat prin OUG nr. 106/2020 conduce la exporturi de gaze în anul 2021, gaze care ar fi trebuit sa se înmagazineze, iar în lipsa acestor înmagazinări iarna viitoare românii s-ar putea să sufere de lipsa gazelor sau prețuri mai mari la gaze ?
Domnule Preşedinte, în baza întrebărilor formulate anterior, vă solicit să precizați şi măsurile pentru evitarea acestor fenomene posibile pe piața energiei.