Salariile profesorilor sunt mizere în comparație cu nivelul de responsabilitate și importanța muncii lor
Deputata AUR Raisa Enachi a vorbit, într-o declarație de presă, despre necesitatea ca profesorii să fie remunerați corespunzător – dacă ne dorim o Românie Educată, trebuie să le oferim profesorilor condiții să își desfășoare activitatea!
Guvernul nu a alocat suficiente fonduri pentru educație, însă, lunar, se cheltuie o sumă de aproximativ 6000 de lei pentru un deținut care a săvârșit infracțiuni cu violență, precum crime, violuri, tâlhării… Este o sumă de 2 ori mai mare decât salariul pentru un profesor debutant și, mă întreb, cum este posibil acest lucru? În ce țară trăim, dacă sunt mai respectați infractorii decât profesorii?
108 000 de profesori au intrat în grevă, astfel că nu vor susține orele; pe ei cine îi apără? Nimeni! Cum rămâne cu elevii? Ministerul Educației trebuie să ia în calcul atât drepturile profesorilor, cât și ale elevilor. Toată această situație derutează atât părinții, care nu știu dacă trebuie să își ducă copii la școală, dar și elevii, care sunt ca niște pioni în jocurile guvernării, adevărate victime colaterale în toată această debandadă. Când vine vorba de alte cheltuieli, se inițiază imediat demersurile, cum a fost cazul în care s-au cumpărat măsuțe de cafea cu sticlă fume, scaune din piele tratată antibacterian și antiviral, însă când vine vorba de sistemul educațional, de educația copiilor noștri, nici nu se iau în considerare. Cât despre cei 6% din PIB, care ar trebui alocați Educației, din păcate, nici nu poate fi vorba, chiar dacă există o lege în acest sens.
Un procent de 71% dintre profesori intră în grevă generală. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă coaliția de guvernare ar fi luat greva de avertisment în serios, însă se pare că viitorul elevilor noștri nu este destul de important pentru guvernarea PSD-PNL-UDMR, încât să ia măsuri de prevenire. Este sfârșitul anului școlar, elevii ar trebui să se pregătească pentru încheierea mediilor și pentru bacalaureat, dar, iată că, acum, au un motiv în plus de stres și îngrijorare dat fiind faptul că, o dată cu această grevă, crește și posibilitatea ca profesorii să refuze corectarea lucrărilor de bacalaureat, spre exemplu. Ce este de făcut în acest caz pentru că nu putem accepta ca elevii noștri să repete anul sau să susțină probele mai târziu pentru că în acest fel le este afectat și procesul de admitere la facultate?
Un profesor cu mai bine de 20 de ani de experiență are un salariu net de 4500 de lei, pe când un debutant doar 2200 de lei. Cum poate o persoană, la început de carieră să reziste o lună cu o sumă atât de infimă, în condițiile în care inflația este atât de ridicată? Suma de 2200 abia dacă îți ajunge să ai un acoperiș deasupra capului și cheltuielile de întreținere, unde să mai punem că trebuie să și mănânci…
Coaliția de guvernare vine, astăzi, cu aceeași propunere de acum 5 luni în urmă, 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, dar atenție, impozabili! S-a venit cu ceva nou? Sigur că nu! Bani pentru tancuri avem, pentru submarine s-a găsit, dar pentru profesori 1 miliard de euro nu se găsesc, oare? Discutăm de 360 de mii de angajați care merită o majorare, însă nu, coaliția discută doar de un „ajutor social”. Bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 3,2% din PIB, ceea ce spune totul, și astăzi chemați profesorii la negocieri pentru a vă bate joc, încă o dată, de ei!
Nu putem lăsa lucrurile așa, trebuie ca profesorilor să le fie făcută dreptate, pentru că meseria de profesor este una foarte grea și care presupune multă responsabilitate! Să poți stăpânii o clasă de 30 de elevi, dar și să îi înveți pe toți tainele materiei pe care o predai este un lucru mare și este de apreciat! Haideți să nu mai subevaluăm eforturile lor, să satisfacem pe bună dreptate solicitările! Dacă ne dorim o Românie Educată, trebuie să le oferim profesorilor condiții să își desfășoare activitatea! Nu mai trăim în vremea în care nu aveam, efectiv, posibilitatea de a procura materialele didactice, acum avem totul la îndemână. Este nevoie doar de dorința de a evolua!