Patrioții

Ringo Dămureanu (AUR): Românii din Valea Timocului se opun otrăvirii apei și aerului

Deputatul AUR Ringo Dămureanu a adus în atenția ministerelor de resort din Guvernul României situația gravă în care se află românii vlahi din comuna Bor, Serbia, după ce complexul minier din zonă a fost preluat de către o companie chineză.

Potrivit informațiilor, există suspiciuni că această companie ar fi falsificat rezultatele analizelor pentru că impactul asupra mediului este negativ și produce pagube. Oamenii susțin că apa și aerul sunt „otrăvite”, fapt ce le afectează viața și sănătatea. Deputatul AUR face apel la ministerelor de resort să facă demersurile necesare pentru protejarea mediului înconjurător și a vieții românilor din Valea Timocului.

Redăm mai jos declarația senatorului AUR Ringo Dămureanu:

„În urmă cu zece zile m-am întors dintr-o vizită de informare din Republica Serbia, pe care un grup de zece parlamentari români din grupurile parlamentar ai Alianței pentru Unirea Românilor a făcut-o în Valea Timocului, la apelul disperat al fraților români vlahi care trăiesc în orașul Bor și în satele învecinate, majoritatea locuite de etnici români. Cu toții s-au plâns de faptul că apa și aerul le sunt otrăvite, după preluarea complexului minier din Bor, cea mai mare mină de crupru din Europa, de o companie chineză.

Oamenii acuză investitorul că a pus stăpânire în mod samavolnic pe terenurile lor, fără plată și fără nicio despăgubire pentru pagubele produse. Terenurile agricole au fost izolate complet, sunt imposibil de utilizat. Locuitorii spun că fântânile au secat, casele s-au fisurat, iar în aer apar nori de substanțe otrăvitoare. Se exploatează zeci de milioane de tone de minereu pe an.

În baza art. 7 din Constituția României privind românii din străinătate, precum și a dreptului la viață consfințit prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, ridicăm problema de mediu din comuna Bor din Serbia la nivelul Europei și a Organizației Națiunilor Unite pentru încălcarea drepturilor cetățenilor la viață și la un mediu curat și cerem ministerelor de resort din Guvernul României să facă diligențele pentru protejarea mediului înconjurător și a vieții românilor din Valea Timocului.

https://