Saturday, June 19, 2021


Ringo Dămureanu (AUR): De ce tace România în problema românilor vlahi din Valea Timocului?

Moment istoric. Săptămâna aceasta, pentru prima dată în istoria României, s-a discutat despre situația celor 300.000 de români „vlahi” din…

De Patrioții Redacția , în Comunități istorice Patrioții , la 11/02/2021 Etichete: , , , , , ,

Moment istoric. Săptămâna aceasta, pentru prima dată în istoria României, s-a discutat despre situația celor 300.000 de români „vlahi” din Valea Timocului în Parlamentul de la București. În acest context, deputatul Ringo Dămureanu a subliniat că acum este nevoie, „mai mult ca oricând, de o Strategie națională pentru comunitățile românești din afara granițelor țării”.

După alegerile generale din Serbia, din 21 iunie 2020, sunt reprezentate în Parlamentul de la Belgrad minorități cu un număr comparabil cu cea română sau chiar mai reduse, precum cea maghiară, musulmanii sau albanezii, însă românii din Banat (Voivodina) și rumânii sau vlahii din Valea Timocului nu sunt deloc reprezentați în Parlament.

Deși sunt reprezentați prin Partidul Neamului Românesc din Serbia, condus de dr. Predrag Bălașevici, românii din comunitățile istorice, care își reafirmă identitatea după două secole de asimilare etnică, sunt complet abandonați de Țara Mamă. România tace. Tace Președintele Iohannis, tac Guvernele Orban și Câțu, iar ministrul de Externe, Departamentul pentru Românii de pretutindeni sau vechile partide parlamentare din România nu au avut nicio reacție în urma alegerilor generale din Serbia.

Aflați, Domniile Voastre, stimați reprezentanți ai poporului român, că românii din Serbia încă nu au auzit de Eminescu, fiind supuși unei asimilări etnice fără precedent, sunt lipsiți de elementara educație în limba română, de dreptul de a avea biserică și posturi de radio și televiziune în limba maternă. În schimb, diplomații români au fost menținuți sau chiar promovați. Cauza este România. Vorbim de lipsa unei strategii naționale românești și a unui pact național pentru Neamul românesc, care se impun mai mult ca oricând. În Serbia trăiesc peste 300.000 de rumâni, sau vlahi în limba sârbă, în peste 200 de sate pur sau parțial românești.

Într-o familie cu trei sau patru generații, străbunicii vorbesc doar românește, în timp ce nepoții nu știu deloc sau aproape deloc limba română. În nicio localitate din Timoc, limba română nu este folosită în administrația locală sau în inscripționarea localităților. Nu există niciun monument care să reprezinte o personalitate istorică sau culturală de origine etnică română, iar campaniile publice antiromânești sunt tot mai dese și mai agresive în Serbia.

Contrar Legii românești nr. 299/2007, rep., nici chiar Ministerul de Externe român nu recunoaște nici acum etnicii vlahi sau rumâni ca fiind români de pretutindeni. România trebuie să ceară urgent Serbiei un tratament egal pentru minoritatea românească, așa cum minoritatea sârbă este tratată în România, unde se bucură de toate drepturile, finanțare din partea Statului și un reprezentant de drept în Parlament.

Comentarii