Patrioții

Ringo Dămureanu (AUR): Care este stadiul lucrărilor la podurile de pe DN 55 Craiova – Bechet?

Interpelare adresată ministrului Transporturilor pe tema podului de la Malu Mare – 22 Februarie 2021

Stimate domnule ministru,

Lucrările de reabilitare a Drumului Național DN 55 Craiova – Bechet vor împlini curând 6 ani.

În acest timp s-a lucrat doar la partea carosabilă, însă podurile reprezintă marea problemă pentru trafic. Podul de la Malu Mare deschis pe drumul 55 pe ruta UE – România – Bulgaria – Grecia -Turcia, așadar cu trafic internațional, este construit pe o râpă de dimensiuni considerabile, având circulația restricționată cu semafor pe un singur sens. Acest pod reprezintă un pericol major de prăbușire prin dezechilibru, cauzat de circulația pe termen lung autovehiculelor de mare tonaj pe o singură parte a podului, cea de Vest. 

Presa locală a relatat, în context, că acest contract de 80 de milioane de lei a fost semnat în noiembrie 2013 de Direcția Regională de Drumuri și Poduri DRPD Craiova cu firma italiană SECOL, pentru consolidare și amenajare scurgere ape DN 50 kilometru 4 + 400, kilometru 71 + 100. Lucrările au demarat în iulie 2015 și încă nu s-au finalizat, iar drumul de pe raza comunei Malu Mare s-a dovedit marele eșec al firmei italiene

Întrebările pe care vi le adresăm sunt legate exclusiv de podul de la Malu Mare:

  1. Când a fost construit podul de la Malul Mare și de câte ori a făcut obiectul reparațiilor curente și capitale? 
  2. Pentru ce sarcini a fost proiectat podul și cât de sigur este pentru circulația pe o singură bandă a autovehiculelor de mare tonaj în regim de trafic internațional?
  3. Când s-au făcut ultimele măsurători de trafic pentru acest tronson de drum și care sunt rezultatele, precum și dacă astfel fel de măsurători s-au făcut și în perioada în care circulația pe acest drum este restricționată?
  4. Ce se va întâmpla în 2021 cu podurile de pe drumul Craiova – Bechet? Care este previziunea de punere în funcțiune a podului reparat capital?
  5. Cine va răspunde patrimonial în situația în care pe respectivul pod se produc victime omenești sau pagube materiale? 

Ringo Dămureanu, deputat AUR Dolj, președintele Comisie pentru Constituționalitate