Patrioții

Raisa Enachi (AUR): Cer eliminarea vizelor de intrare pentru români în Statele Unite ale Americii

Deputata AUR Raisa Enachi a declarat că este momentul ca decidenții politici să pună pe masa discuțiilor ridicarea vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în Statele Unite ale Americii. Declarația a fost făcută în contextul în care vicepreședintele american Kamala Harris efectuează vineri, 11 martie, o vizită oficială la București pentru prima dată de la preluarea mandatului.

Raisa Enachi subliniază că România s-a dovedit a fi un aliat de nădejde al Statelor Unite ale Americii și oferă exemple în acest sens, astfel că, pe cale de consecință, suntem îndreptățiți să cerem urgentarea procedurii de eliminare a vizelor pentru cetățenii români.

Redăm mai jos punctul de vedere al deputatei AUR Raisa Enachi:

Pentagonul a anunțat luna trecută că va desfășura o escadrilă Stryker de aproximativ 1.000 de soldați suplimentari în România, țară membră NATO, ca parte a eforturilor administrației Biden de a consolida prezența militară a NATO pe flancul său estic. În cadrul eforturilor aliate și transatlantice de a se coordona îndeaproape și pentru a gestiona situația de securitate din prezentcare afectează securitatea euro-atlantică, în special în zona Mării Negre. Vulnerabilitatea României în contextul acțiunilor Rusiei în Marea Neagră îi îngrijorează pe oficialii americani.

De asemenea, în acest context al războiului din Ucraina, Organizația Națiunilor Unite avertizează că 5 milioane de persoane ar putea părăsi Ucraina, ceea ce ar putea fi considerată cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Chiar dacă România, populația noastră a dat dovadă de umanitate în privința refugiaților de război din Ucraina, printr-o mobilizare exemplară în a ajuta mamele și copii refugiați, este bine să reamintim Statelor Unite că au luat încă de anul trecut în considerare adăugarea a patru ţări, între care şi România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (Visa Waiver) care permite, în anumite condiţii, deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile. Solicităm urgentarea acestei proceduri”.

Reamintim că autorătățile române au depus eforturi ca țara noastră să fie acceptată în Programul Visa Waive, însă fără rezultat.