Patrioții

Raisa Enachi, întrebare pentru ministrul Apărării: Cum a ajuns România să aibă mai mulți generali decât SUA?

Raisa Enachi a solicitat ministrului Apărării, Vasile Dîncu, clarificări despre un proiect de lege referitor la mobilizarea românilor în caz de război. Deputata AUR a cerut un punct de vedere privind numărul mare de generali pe care îi are țara noastră.

Contextul actual al luptelor de pe teritoriul ucrainean îi determină pe legiuitori să modifice și să completeze cadrul legislativ existent privind apărarea națională. Prin urmare, proiectul de lege care a circulat în spațiul public specifică cine ar trebui să servească în armată. Recruții, rezerviștii și rezerviștii voluntari vor fi cu toții obligați să se prezinte la locul, data și ora menționate în document dacă vor primi un ordin de chemare, potrivit proiectului. Recruții cu domiciliul în România, dar care se află temporar în străinătate, vor avea la dispoziție 15 zile calendaristice de la data înștiințării pentru a se prezenta la datorie în cazul în care țara se află în stare de asediu sau a fost declarată stare de război. În cazul unei stări de mobilizare sau de război, resursele umane actuale de recruți vor fi insuficiente pentru a satisface nevoia de trupe armate pentru apărarea statului, deoarece nu există un număr suficient de bărbați până la vârsta de 35 de ani. Prin urmare, în armată vor fi înrolate persoane până la vârsta de 63 de ani.

Prevederile din proiectul sus-menționat, potrivit unui comunicat publicat marți de Ministerul Apărării Naționale (MApN), nu mai sunt relevante în acest moment și vor fi evaluate și publicate în viitorul apropiat. O situație de criză care afectează securitatea și apărarea națională, gestionată de Ministerul Apărării Naționale împreună cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Vă întreb, domnule ministru, dacă considerați că a fost întocmit corect acest proiect, în condițiile în care România trebuie să fie pregătită să treacă de la o armată profesionistă la o armată obligatorie? De asemenea, vă rog să îmi explicați, domnule ministru, cum a ajuns România să aibă mai mulți generali decât Statele Unite? Opinia publică așteaptă niște explicații din partea factorilor decidenți!