Raisa Enachi (AUR): Schimbările majore din domeniul educației, un adevărat dezastru
Deputata AUR Raisa Enachi a abordat, într-o declarație de presă, subiectul schimbărilor majore din domeniul educației. Practic, de-a lungul anilor, fiecare ministru al Educației din România și-a proiectat viziunea asupra învățământului românesc, iar măsurile s-au dovedit a avea un efect negativ asupra elevilor, dar și asupra calității actului educațional.
Fiecare nou ministru care este desemnat la conducerea Ministerului Educației are impresia că deține idei revoluționare prin care va aduce doar beneficii sistemului educațional din țara noastră. Schimbări majore au loc o dată la câțiva ani, schimbări ce, din păcate, doar îi derutează mai rău pe elevi.
În realitate, cât de benefice sunt oare aceste schimbări? Ce progrese a înregistrat sistemul educațional în ultimii ani? Dacă toate aceste schimbări sunt în folosul elevilor, de ce nu se observă acest lucru? O nouă serie de propuneri va fi dezbătută privind legile educației, printre care amintim introducerea religiei ca probă opțională, introducerea unei noi probe de bacalaureat, admitere diferită la licee și multe altele. Noul proiect de lege va introduce un portofoliu obligatoriu încă de la grădiniță, portofoliu ce constă într-un fel de cv cu note de la diferite activități extrașcolare. Ne dorim să avem copii care să învețe din plăcere, cărora să le fie stârnită curiozitatea prin diferite activități și, cu toate acestea, se introduc notele de la grădiniță. Adică de la grădiniță, copiii vor fi niște roboței care vor participa la activități care le displac și vor alerga după note pentru că, pe viitor, admiterea la anumite cicluri de învățământ va fi pe baza acelui portofoliu. Adică, pe scurt, vor învăța de mici că viața este o continuă competiție. Într-adevăr, activitățile extrașcolare trebuie promovate, dar sub nicio formă nu trebuie definite de note! În plus, cât de sigur este că dacă unui copil îi place să deseneze la grădiniță, va alege arhitectura sau design-ul la facultate? Până la urmă, cel mai probabil, cu toții ne vedeam ocupând alte posturi când eram întrebați despre ce vrem să devenim atunci când eram la grădiniță.
Un alt aspect ce se dorește a fi adoptat, este introducerea mai multor teste de evaluare online, pe parcursul școlar, al elevilor claselor a V-a și a IX-a, ceea ce va complica și mai mult procedurile atât dinspre partea elevilor, cât și din partea profesorilor, având în vedere că există, deja, un calendar de evaluare periodică al elevilor.
Introducerea religiei ca materie de bac opțională a dat naștere, deja, la vii dispute în societate. În plus, se mai dorește și introducerea a unei materii diferite, pentru profilul uman și se va da o probă scrisă la matematică sau științele naturii, iar pentru profilul real, elevii vor avea de ales între istorie, filosofie sau psihologie. Se presupune, astfel, că elevii aleg aceste profile pentru că știu ce facultate vor urma după terminarea ciclului liceal, și pentru a scăpa de anumite materii care le displăceau în școala gimnazială. Acum, vor fi obligați să învețe și mai mult, și la materii care nu țin de specializarea lor, astfel că, în loc să le fie ușurat întreg procesul de absolvire al liceului, acesta le este îngreunat.
Consider că toate aceste proiecte de lege ar trebui să vină în ajutorul elevului, ci nu să-l împiedice, să îl pună la o muncă în plus, și cheltuieli suplimentare, dacă luăm în considerare că mulți elevi vor fi nevoiți să apeleze la pregătirile individuale la materiile ce nu țin de specializarea lor pentru a putea promova examenul.
Haideți să ne gândim, mai ales când deținem funcția de ministru al educației, și la copii, nu doar la faptul că dorim să fim remarcați la noul post, pentru că schimbări au avut loc mereu, însă niciuna dintre acestea nu s-au dovedit a fi, după cum s-a văzut până acum, în favoarea elevului!