Raisa Enachi (AUR): Prin PNRR ar trebui să se asigure o îmbunătățire a prevenirii inundațiilor. Oare se vor aplica prevederile?
Peste 300 de milioane de euro vor fi alocate pentru prevenirea inundațiilor, care produc pagube materiale semnificative în anumite regiuni ale țării. Deputata AUR Raisa Enachi consideră că, dacă aceste investiții vor fi realizate strategic, impactul negativ al acestor dezastre naturale ar fi diminuat semnificativ.
Avem promisiunea că vor fi peste 300 milioane de euro alocați pentru zonele cu risc de inundații, prin PNRR, cu un număr total de 35 de proiecte pentru o suprafață deservită de 442.407,66 ha. În funcție de zonele expuse riscului la inundații, cât și de frecvența apariției fenomenelor meteo extreme. La noi în țară, inundațiile provoacă pagube economice enorme și reprezintă unul dintre fenomenele naturale grave. Sute de oameni au fost nevoiți în 2014 să își părăsească locuințele după ce apele le-au distrus complet casele, în timp ce mii de forțe de ordine au fost trimise în zonele afectate pentru a limita pierderile de vieţi omeneşti şi daune de milioane de euro.
În județul Vaslui, în aprilie a.c., puteam vedea imaginile dezastrului fiindcă puhoaiele au măturat totul în calea lor. Ploile torențiale au inundat mai multe case și gospodării din județul Vaslui, iar în calea ei, apa a distrus garduri și poduri. Mulți dintre localnici nu au mai apucat să își salveze animalele din fața puhoaielor. O ploaie puternică de aproape o oră a măturat totul în calea ei, în Valea lui Darie, județul Vaslui. Nu a ocolit nimic. Nici curți, nici animale, nici case ori drumuri. Oamenii au pierdut animalele, păsările, casele, agoniseala și munca lor. Ce să salveze mai întâi? În urma puhoaielor au rămas mâl și gunoaie. Șapte case și peste 20 de gospodării au fost inundate. Și grădinile au fost distruse. Și satul vecin, Roșiești, a fost afectat de viitură.
Primarii din comunele afectate ale județului Vaslui au declarat devastați: „Un pod, după cum vedeți, datorită precipitațiilor, cantităților mari de apă care s-au acumulat de pe ambii versanți ai satului și de pe stânga și de pe dreapta. Pe lângă faptul că au distrus podul, baza de susținere, uitați cât a săpat față de nivelul care există – doi metri jumătate – trei metri”. Pe lângă pagubele făcute în gospodării, apele au mai distrus două poduri și aproximativ 20 de kilometri de drumuri.
După mai bine de 30 de ani, regăsim în PNRR texte privind identificarea riscurilor, analiza și evaluarea lor, tratarea, monitorizarea și reevaluarea riscurilor în vederea reducerii acestora, astfel încât comunitățile umane și toți cetățenii să poată trăi, munci într-un mediu sigur, iar impactul inundațiilor să fie suportabil din punct de vedere economic, ecologic și social.
Important este să putem să le punem în practică și să nu uităm nicio clipă că suntem aleșii poporului pentru a sluji România! Câți dintre noi suntem de partea cetățenilor? Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este singurul partid care se pune în slujba cetățeanului!