Patrioții

Raisa Enachi (AUR): Pentru a reduce semnificativ cazurile de violență Guvernul trebuie să facă mai mult decât să distribuie vouchere

Raisa Enachi, deputată AUR de Vaslui, a criticat inițiativa Guvernului de a oferi vouchere persoanelor care au fost victime ale violenței. Într-o declarație politică, deputata a afirmat că este nevoie de o abordare mai cuprinzătoare decât distribuirea unor vouchere, spre exemplu, de legi mai dure în ceea ce privește abuzurile.

Ministrul Justiției, a prezentat în cadrul ședinței de Guvern inițiativa voucherelor, care are ca scop asigurarea unui ajutor imediat și adecvat victimelor, astfel încât acestea să poată face față mai ușor consecințelor traumatizante ale infracțiunilor. Valoarea maximă a unui astfel de tichet este limitată la cinci salarii minime brute, ceea ce reprezintă un prag de 16.500 de lei.

Promovarea non-violenței implică o abordare mai profundă și mai cuprinzătoare decât doar distribuirea de vouchere. În ce condiții se vor oferi aceste vouchere? Până la urmă, trăim într-o țară în care cazurile de violență ating cote mari, fie că vorbim de abuz fizic, abuz sexual, agresiuni verbale. Într-adevăr, este vital să ne concentrăm asupra condițiilor și criteriilor de acordare a acestor vouchere victimelor infracțiunilor, având în vedere frecvența și gravitatea cazurilor de violență care afectează societatea noastră. Este esențial să se stabilească un cadru bine definit și riguros pentru acordarea acestor vouchere, astfel încât acestea să ajungă la persoanele care au nevoie cu adevărat de ele.

Și, mai important, din ce buget se vor acoperi aceste vouchere? Și, oare, doar 30 de vouchere vor fi suficiente, în condițiile în care în anul 2022 în România s-au înregistrat peste 70 000 de cazuri de violență domestică? Cum vor fi prioritizate cazurile? Important nu este să oferim 30 de vouchere la 30 de persoane. Este important să reducem cazurile semnificativ, nu să le încurajăm, pentru că, mai mult decât sigur, vor exista multe cazuri în care aceste violențe vor fi făcute în mod voit, pentru a putea beneficia de aceste sume.

România are nevoie de niște legi mai dure în ceea ce privește abuzurile, indiferent că sunt abuzuri ale femeilor, copiilor sau bărbaților, pentru că tot abuzuri sunt, indiferent de gravitatea acestora. Este esențial să ne întrebăm dacă această inițiativă a voucherelor reprezintă cea mai bună modalitate de sprijinire a victimelor infracțiunilor. Ar putea fi necesară o abordare mai amplă și mai eficientă care să includă, pe lângă ajutorul financiar, și servicii de consiliere și asistență psihologică, precum și îmbunătățirea cadrului legal pentru a preveni infracțiunile.

În calitate de cetățeni conștienți de importanța asigurării unui mediu sigur și echitabil în societatea noastră, avem responsabilitatea de a monitoriza și evalua eficacitatea resurselor alocate pentru sprijinirea victimelor infracțiunilor. Este esențial să ne asigurăm că măsurile luate au un impact pozitiv real asupra celor care au suferit din cauza actelor criminale.

Una dintre cele mai importante obiective ar trebui să fie prevenirea repetării violențelor împotriva victimelor. Nimeni nu ar trebui să treacă prin astfel de traume. Prin urmare, este imperativ să investim resurse considerabile în programe de prevenție și educație care să abordeze cauzele profunde ale violenței și să promoveze o cultură a respectului și a non-violenței.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că toți cei care au fost supuși unor violențe beneficiază de servicii de suport adecvate. Asta înseamnă asigurarea de acces la servicii medicale, asistență psihologică și consiliere juridică pentru toți cei afectați. Aceste servicii ar trebui să fie disponibile în mod egal și să fie de calitate, astfel încât victimele să poată să își refacă viața și să se recupereze într-un mod complet și sănătos.

În același timp, este esențial să promovăm o cultură de responsabilitate și de respect pentru legile și drepturile individuale. Aceasta implică, printre altele, asigurarea că agresorii sunt trași la răspundere pentru acțiunile lor și că legile privind violența și abuzul sunt aplicate în mod corespunzător.

Prin urmare, nu putem să ne rezumăm doar la a aloca resurse, ci trebuie să ne angajăm într-un efort constant de a combate rădăcinile violenței și de a promova un mediu în care toți cetățenii să se bucure de siguranță și de respect pentru drepturile lor fundamentale. Aceasta este o misiune comună, care trebuie să ne motiveze și să ne îndrume în încercarea de a construi o societate mai justă și mai sigură pentru toți.