Patrioții

Raisa Enachi (AUR), întrebare către Florin Cîțu: Cum asigură Guvernul modernizarea sistemului public de sănătate?

Raisa Enachi i-a adresat premierului interimar Florin Cîțu o întrebare parlamentară privind necesitatea modernizării sistemului public de sănătate. Deputata AUR solicită detalii despre instrumentele utilizate de guvern pentru a moderniza acest domeniu, în contextul în care sistemul sanitar a fost serios afectat de pandemie de Covid-19.

Din nou am fost prinși în fața unui șoc economic care afectează sectorul sanitar, unde factorii de decizie pot alege fie să mențină, să reducă sau să mărească nivelurile actuale ale cheltuielilor publice pentru sănătate. În cadrul fiecăreia dintre aceste opțiuni, se poate, de asemenea, să se realoce fonduri în cadrul sistemului de sănătate în moduri care fac o utilizare mai rațională a resurselor.

Strategiile pentru asigurarea sustenabilității financiare în fața crizei financiare și a creșterii financiare și pregătirea sectorului sănătății pentru crize financiare trebuie să fie în concordanță cu principalele obiective ale sistemului de sănătate.

O mare lacună în a reduce cheltuielile în sănătatea publică, ca răspuns la șocul economic, apar, de obicei, într-un moment în care sistemul de sănătate poate avea nevoie de mai multe resurse, de exemplu pentru a face față efectelor negative ale pandemiei Covid-19.

Vă rog să-mi precizați, domnule ministru, care sunt instrumentele utilizate de guvern pentru a moderniza domeniul de sănătate publică și anume:

  • nivelul contribuțiilor pentru acordarea asistenței finanțate de guvern?
  • volumul și calitatea ajutorului finanțat de guvern?
  • costul asistenței finanțate de guvern?