Raisa Enachi (AUR): Interpelare privind echivalarea diplomelor și calificărilor profesionale din domeniul transportului internațional
Interpelare către premierul Florin Cîțu
Vă înștiințăm despre faptul că guvernul Republicii Moldova a aprobat, în data de 22 decembrie 2020, inițierea negocierilor pentru semnarea Асоrdului întrе Guvernul R. Moldova și Guvernul Rоmâniеi privind rесunоаștеrеа rесiрrосă а diplomelor, certificatelor și titlurilоr științifice și științifico-didactice.
Din câte am aflat, în cadrul înțelegerii vor fi stabilite tipurile actelor de studii, de la toate nivelurile de învățământ, care se recunosc reciproc – începând cu actele de studii din învățământ general şi terminând cu titlurile ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice. Totodată va fi reglementat procesul de recunoaştere reciprocă a actelor de studii din învățământul superior, obţinute anterior adoptării Procesului de la Bologna. Vor fi recunoscute reciproc și diplomele de Bacalaureat, iar atestatul cu studii medii cu durata de 11 ani din Republica Moldova va fi recunoscut cu diplomă de Bacalaureat din România. Diplomele de studii superioare (licență și master), eliberate de instituțiile de învățământ din ambele state vor fi autorizate reciproc, inclusiv durata de studii, numărul de credite acumulate, domeniul de studiu etc.
Nu știm însă dacă acest acord va include și Certificatele de Competență Profesională a Conducătorilor Auto, cetățeni români originari din Republica Moldova (cu reședință în România și Republica Moldova) care activează în România în baza contractelor de muncă.
În baza solicitărilor membrilor Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova, vă adresăm rugămintea de a dispune efectuarea demersurilor necesare echivalării Certificatelor de Competență Profesională a Conducătorilor Auto (Driver Qualification Card), eliberate de Autoritatea Administrativă Agenția Națională Transport Auto a Republicii Moldova (ANTA), și a Certificatelor de Pregătire Profesională a Conducătorilor Auto (Driver Qualification Card), eliberate de Autoritatea Rutieră Română (A.R.R.), fără susținerea din nou a examenelor de către cetățenii români care au deja aceste certificate obținute în Republica Moldova. Actul echivalării nu este supus niciunui risc, deoarece există o bază de date digitalizată unde se poate verifica legalitatea obținerii acestor acte.
În Republica Moldova, pregătirea conducătorilor auto pentru obținerea Certificatului de Competență Profesională a Conducătorilor Auto are loc prin frecventarea cursurilor în cadrul Centrelor de Instruire, Perfecționare și Atestare Profesională, iar în România în cadrul Centrelor de Pregătire și Perfecționare autorizate. Procesul de acreditare a programelor de studii din Republica Moldova se bazează pe cadrul european pentru asigurarea calității în educație și formarea profesională, aplicând recomandările Parlamentului European și a CE (2009/C155/01) și alte standarde și norme ale UE. În acest context, Republica Moldova, ca și România, au adoptat Carta de Calitate pentru Operațiuni de Transport Rutier de Mărfuri în cadrul Sistemului Multilateral de cote CEMT (Quality Charter for International Road Haulage Operations under the ECMT Multilateral Quota Sistem) (ITF (2015)3 FINAL aprobat la 28.05.2015 la Leipzig). Astfel, recunoașterea reciprocă a acestor certificate poate fi efectuată fără bariere birocratice, cursuri sau costuri suplimentare, prin simpla inserare a acestei cerințe în acordul guvernamental.
Luând în considerație că Republica Moldova și România urmează să semneze Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, considerăm că această inițiativă poate fi de folos ambelor părți, reducând birocrația, condiționările și taxarea suplimentară a conducătorilor auto.
Simplificarea procesului de echivalare a Certificatelor de Competență Profesională a Conducătorilor Auto, precum și a altor documente din domeniul transporturilor va fi benefică pentru economia ambelor state, asigurând păstrarea contingentului de conducători auto în componența societăților sale comerciale și va ajuta la diminuarea pierderilor în cazul plecării la muncă în alte state.
Ne puteți preciza dacă la nivelul ministerului condus de d-stră, sunt în curs de pregătire documentații care să sprijine acest proces de simplificare a echivalării tuturor diplomelor și certificatelor la care am făcut referire?
Politicile României pe tema amintită mai sus urmăresc să analizeze și să adopte măsurile necesare pentru introducerea documentelor menționate de autoritățile de la Chișinău și București. Vă rugăm, domnul prim-ministru, să ne comunicați următoarele:
- Care este orizontul de timp pe care-l estimați până la implementare?
- Care sunt pașii concreți pe care îi veți întreprinde pentru accelerarea acestui proces?
Deputat AUR Vaslui, Raisa Enachi
Deputat AUR Vrancea, Georgel Badiu