Patrioții

Raisa Enachi (AUR): Industria aviatică a fost grav afectată de pandemie

Deputata AUR Raisa Enachi a vorbit, în cea mai recentă declarație politică depusă la Parlament, despre situația dificilă prin care trece industria aviatică, grav afectată de restricțiile impuse în pandemie. În acest context, a adus în atenția publicului și cazul companiei Blue Air și a atras atenția asupra faptului că autoritățile au dat dovadă și în acest caz de incompetență crasă.

Tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, întreaga criză, nu s-a reflectat doar în domeniul sănătății, ci și în cel economic, social și umanitar. Ca parte a unui efort „global”, guvernele din întreaga lume au impus blocaje totale sau parțiale, au închis granițele, au impus restricții stricte de călătorie și au emis avertismente care atenționează împotriva călătoriilor inutile. Deoarece aceste măsuri au dus la o scădere fără precedent a cererii de călătorii aeriene, aviația a devenit unul dintre sectoarele cele mai afectate.

Reducerea drastică a călătoriilor aeriene a cauzat o lipsă severă de lichidități în industria aviației, punând în pericol viabilitatea financiară a acesteia și punând în pericol milioane de locuri de muncă dependente de industrie. Toate părțile interesate din domeniul aviației, inclusiv, dar fără a se limita la companiile aeriene, aeroporturile, furnizorii de servicii de navigație aeriană și producătorii aerospațiali, precum și toți participanții din lanțul valoric, se confruntă cu provocări ce presupun continuitatea afacerii și chiar supraviețuirea ei.

Aduc în discuție subiectul companiei aeriane românești Blue Air ce avea probleme de ceva vreme, anunțul de marți, 6 septembrie a.c., că toate zborurile operate de compania aeriană vor fi anulate a luat prin surprindere pe toată lumea de pe piața locală. Aceasta a inclus atât clienții, cât și piața formată din operatorii aerieni și turoperatori.

Ministerul Mediului, prin Agenția Fondului pentru Mediu, a dispus înghețarea finanțelor companiei din cauza faptului că aceasta nu și-a achitat o datorie de 28 de milioane de lei. Ca răspuns, firma a declarat că toate zborurile vor fi oprite până la ridicarea reținerii. A doua zi, Ministerul Mediului a aprobat deblocarea conturilor Blue Air și a dispus reeșalonarea datoriilor pe o perioadă de 12 luni.

Ar fi trebuit să se implementeze soluții din timp, știut fiind că în perioada anterioară s-a trecut prin multe circumstanțe dificile, în afară de criza covid, a existat o perioadă în care au existat probleme legate de serviciile la sol și de lipsa personalului de zbor. Alte companii aeriene au anulat, de asemenea, zboruri din diverse motive. Dar nu am auzit niciodată ca o companie aeriană să își anuleze toate zborurile, așa cum au făcut-o cei de la Blue Air.

Pentru a nu crea complicații pentru pasageri, atât autoritățile statului, cât și Blue Air au fost obligate să respecte legile și să ajungă la un acord. Acest lucru sugerează că nu au fost luate toate măsurile până în ultima secundă pentru a preveni această problemă, iar acum compania Blue Air dă vina pe autorități, iar autoritățile dau vina pe Blue Air, ceea ce nu cred că este cea mai bună poziție.

În ciuda afirmației companiei, potrivit căreia notificarea se aplica doar avioanelor care plecau de pe aeroporturile naționale, clienții de pe aeroporturile naționale și internaționale au fost nevoiți să se descurce singuri, găsind rute alternative spre casă. Sute de pasageri se aflau, deja, la porțile de îmbarcare pentru zborurile de întoarcere spre casă când au aflat că zborul lor a fost anulat.

În aceste condiții, pasagerii trebuie să suporte acest inconvenient, și uităm că, până la urmă, ei sunt cei care susțin întreaga afacere și, prin urmare, merită respect. Pasagerii în această situație vor rămâne cu un mare discomfort, inclusive financiar. În consecință, reputația companiei are de suferit. Un tip de transport esențial este cel aerian, bineînțeles, dacă sunt respecte toate liniile directoare.

S-a convenit repatrierea românilor cu ajutorul Tarom, care ar urma să primească 5 milioane de lei din banii de rezervă ai Ministerului Transporturilor. Chiar dacă compania națională a fost desemnată să repatrieze cetățenii, situația este complicată, deoarece Tarom ar trebui să aloce flotă și personal pentru fiecare zbor și să găsească un slot liber pe fiecare dintre aeroporturile unde sunt blocați românii, totul respectând propriul program de zbor.

În plus, Blue Air a emis un comunicat prin care își avertizează clienții cu zboruri planificate până la 10 octombrie 2022 să nu ajungă la aeroporturile de plecare.

Pe lângă pasageri, companiile de turism care au contractat zboruri charter de la Blue Air sunt, de asemenea, afectate în mod negativ și trebuie să plătească despăgubiri pentru turiști ca urmare a anulării zborurilor Blue Air. Agențiile de turism au puține șanse să își recupereze banii în aceste zile din cauza obligațiilor tot mai mari ale Blue Air față de furnizorii săi, care, potrivit informațiilor oferite de oficialii companiei, se ridică la 230 de milioane de euro.

În toamna anului 2020, ministrul Lucian Bode, predecesorul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, a pus în aplicare OUG 139/2020, prin care statul a dat 300 de milioane de lei către Blue Air prin EximBank, bani pe care statul nu-i va recupera niciodată. Asigurările furnizate sunt mizere în comparație cu suma acordată de statul roman (300 de milioane de lei): șase avioane învechite și un teren în pădurea Băneasa, pe care nu se poate construi. Conform legislației din 2020, statul ar trebui să dețină în acest moment 75% din Blue Air, aflată în insolvență. Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să se ocupe de acest acționariat al statului.

Dacă nu avem spitale, școli noi, șosele, drumuri sau instituții publice reformate, este pentru că furtul este predominant în România. Acest lucru este susținut pe scară largă de parlamentari ai PNL și PSD. Și țineți cont că totul se face legal! Pentru că, odată ajunși la putere, politicienii mediocri exploatează pârghiile guvernamentale pentru a oferi corporațiilor și escrocilor acces la fondurile publice!