Raisa Enachi (AUR): În România anului 2022, educația primește sub 3% din PIB
Într-o declarație politică susținută în Parlament, Raisa Enachi, deputată AUR, l-a criticat dur pe președintele Iohannis pentru eșecul campaniei „România educată”. Au aproape 6 ani de la anunțarea acestui proiect, iar educația primește în continuare sub 3% din PIB.
“Educația constituie o prioritate de top pentru România și o investiție strategică în viitorul nostru. Prin urmare, privim cu speranță către Summitul Viitorului, care va avea loc în 2024”, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la sfârșitul lunii septembrie 2022.
Nu vi se pare că este un limbaj de lemn, care ascunde doar dorința de a bifa plecări prezidențiale în toate colțurile lumii? Cum se traduce “educația constituie o prioritate de top pentru România” pentru președintele României, de alfel, profesor de meserie, cu catedra păstrată de liceul la care a predat, deși a plecat de mai bine de 25 de ani?
„Prioritate de top” înseamnă, în acest moment, în România, ca școlile să închidă curentul și să nu mai încălzească clasele dacă plătesc bursele și transportul copiilor!
„Prioritate de top” înseamnă, în acest moment, în România, ca elevii să se culce flămânzi, fiindcă părinții nu au bani din cauza costurilor vieții, facturile la curent și încălzire nenorocesc românii, iar noi vorbim în fața lumii întregi, la sediul ONU despre viitorul educației!
”Prioritate de top” înseamnă, în acest moment, în România, ca rata de părăsire timpurie a școlii, sau procentul de elevi care abandonează școala este foarte mare și nu din cauza faptului că merg, în secolul 21, la wc în curtea școlii! Asta însemnă România reală, domnule președinte al României, profesor plecat spre alte demnități, după ce și-a câștigat 6 case din medidații neimpozitate, de același stat care dorește acum impozitarea profesorilor care au curaj să mediteze elevii în privat!
În ultimii ani, sectorul educației a avut în mod constant sub 3% din PIB (puțin peste 2% după ultima rectificare bugetară), în condițiile în care Legea actuală a educației, în vigoare din 2011, prevede 6% din PIB pentru educație. Dar avem alocați pentru înarmare 2,5% din PIB pentru a cumpăra fregate vechi, avioane construite acum 40 de ani și multe alte arme pentru că, nu-i așa, trebuie să dăm bine în fața altor țări care nu au acceptat acest procent din PIB pentru înarmare! Pentru că ne-ar plăcea să primim un post important la NATO! Șeful statului a spus, că “provocările cu care ne confruntăm în prezent, precum impactul schimbărilor climatice și pierderea biodiversității, insecuritatea energetică, lipsa accesului la alimente și educație și inechitățile sociale, devin din ce în ce mai grave”. Deși este frecvent menționată în campaniile politice, ideea unei Românii educate nu există, de fapt, în realitate, deci despre ce tot vorbim în discursuri? Nu este o întrebare retorică, domnule președinte al României, puteți mai mult decât discursuri, poze și plimbări pe banii acestui popor sărăcit de clasa politică pe care o păstoriți!
Dacă pentru occidentali, cele mai importante companii, cu rol strategic pentru funcționarea statului, trebuie să fie deținute de politicile publice din statul respectiv, în “România eșuată”, totul se reduce la discursuri cu limbaj de lemn, tăiat de panglici și poze pe facebook! Fiindcă așa știți să guvernați: pe internet, fără să coborâți printre români!