Raisa Enachi (AUR): Directorul ANRE trebuie demis imediat și judecat pentru abuz de putere
Raisa Enachi a vorbit, în cea mai recentă declarație politică, despre efectele baronizării agențiilor statului, cu accent pe cazul ANRE. Deputata AUR consideră că se impune demisia atât a ministrului Virgil Popescu, cât și a directorului ANRE, care au asistat impasibili și au încasat salarii de mii de euro, în timp ce facturile la energie electrică au explodat.
Facturile la utilități din România au urcat de la 77% în 2010 la 124% în 2021, pe baza indicatorului de referință al prețurilor la utilități din 2015, fiind, de departe, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. La fel, între anii 2010 și 2021, creșterea totală a tarifelor facturilor la utilități la domiciliu a fost de 61%, de departe cea mai mare din UE.
România a avut, în mod constant, una dintre cele mai mari creșteri anuale ale facturilor, acestea crescând cu cel puțin 8% în fiecare dintre anii 2011, 2013, 2018 și 2021 și concretizându-se în cea mai mare rată de creștere a prețurilor din Uniunea Europeană. Prețul utilităților a crescut în România într-un ritm semnificativ mai mare decât rata generală a inflației din țară, ceea ce indică faptul că, românii plătesc mai mult pentru toate costurile curente, pe primul loc aflându-se facturile la energie pentru locuințe.
De la începutul crizei energetice, actualul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, a păstrat o tăcere mai mult decât suspectă, nesusținând nici măcar o conferință de presă. După cum niciun membru important al boardului ANRE nu a transmis niciun semnal că ar fi preocupat de altceva decât de salariile anuale, care sunt de aproape patru ori mai mari decât cele ale președintelui României, declarațiile de avere confirmand acest lucru.
Aceste venituri au depășit plafonul legal pe care doar președintele țării ar trebui să îl aibă. Să nu uităm că diferența de remunerare între cel mai mic și cel mai mare salariu este uriașă în comparație cu media UE. Oricine va fi numit, ar trebui să fie plătit cu o sumă mai mică decât salariul președintelui. În caz contrar, este o încălcare flagrantă a legii și o bătaie de joc la adresa cetățenilor din această țară care câștigă salariul minim brut, trăind la limita pauperizării.
Ca urmare, mari întreprinderi românești au fost forțate să se îndatoreze, zeci de mii de locuri de muncă au fost puse în pericol, iar securitatea energetică a României a fost afectată într-un mediu internațional deosebit de dificil.
Tot ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii ani demonstrează dezintegrarea agențiilor guvernamentale cu atribuții de reglementare și control. Este imposibil de susținut că vreo organizație protejează interesele cetățenilor, ci, mai degrabă, protejează doar interesele personale ale propriului aparat de partid, ale membrilor consiliului de administrație, ale conducerii, ale funcționarilor de stat și ale întreprinderilor pe care le reglementează. Acest lucru se datorează faptului că toți cei aflați în aceste poziții au un interes personal în creșterea veniturilor organizațiilor reglementate, ceea ce va crește veniturile tuturor celor implicați (profituri, remunerații, acțiuni, dividende). Problema este în modul de angajare a personalului și de alegere a managementului, pentru că aceștia sunt aleși pur și simplu pe criterii politice, nu pe competențe profesionale!
Virgil Popescu ar trebui să își dea demisia! În plus, directorul ANRE trebuie și el demis imediat și judecat pentru abuz de putere. Liberalizarea prețurilor la gaze și energie nu este permisă în plină criză energetică! Această mentalitate antinațională este cu adevărat nocivă!
Mă nedumerește faptul că unii angajați publici dintr-o țară săracă sunt plătiți atât de bine! Prin urmare, un român civilizat este incapabil să înțeleagă bogăția pe care o dețin acești funcționari de stat. Este, dacă vreți, unul dintre cele mai clare exemple care ilustrează faptul că a fi angajat la stat, mai ales în funcțiile de conducere din marile întreprinderi, unde, paradoxal, pierderile sunt recompensate, este cât se poate de profitabil, atunci când ai un partid în spate.
ANRE elaborează și pune în aplicare reglementări cu forță juridică obligatorie pentru piețele de energie electrică, energie termică și gaze naturale. Altfel spus, ANRE face prețurile. Cu alte cuvinte, acceptă argumentele invocate de cei din top pentru a-și spori profiturile în detrimentul populației. Adică, producătorii pot pune în funcțiune umflarea tarifelor pentru a adăuga prețul final la facturile extrem de exagerate pe care le primim, în funcție de cum dau le dictează interesele.
Și cum altfel, căci și domnul Dumitru Chiriță, președintele ANRE din 2017, este numit om politic. Chiriță a supraviețuit furtunilor politice din ultima perioadă, ca și Halalai. Mai mult, Chiriță a modificat în avantajul său regulamentele ANRE, pentru a-și putea proteja mandatul. Chiriță se descrie în CV-ul său ca fiind un electrician care s-a înscris în PSD ca sindicalist și a ajuns în cele din urmă să devină deputat pentru patru mandate consecutive începând cu anul 2000. El menționează doar că a urmat Facultatea de Drept și Relații Internaționale a Universității ”Nicolae Titulescu”, urmată de un master în Relații de Muncă și Relații Industriale la Facultatea de Drept a Universității din București, dar nu precizează ți perioadele când a fost student…
Și pentru toate acestea, Dumitru Chiriță a fost ales președinte al ANRE. Pentru liniștea liderilor de vârf ai statului. Este evident că aceste instituții s-au dezvoltat pentru a recompense din bani publici tot felul de personaje, nu pentru a servi intereselor românilor, așa cum ar fi și normal!