Raisa Enachi (AUR): De ce sunt obligați cetățenii să muncească până la vârsta de 70 de ani?
Deputata AUR Raisa Enachi a susținut o declarație politică pe tema creșterii vârstei de pensionare. Guvernul se axează pe scăderea calității vieții românilor, în loc să ia măsuri pentru binele cetățenilor.
În general, politica de pensii poate fi influențată de diferiți factori, precum speranța de viață, nivelul de trai, sistemul de asigurare socială, economia țării. Românii sunt împinși să lucreze până la o vârstă înaintată pentru accesarea miliardelor de euro din PNRR. În plus, o dată cu această decizie, Bruxelles-ul vine și cu condițiile creșterii vârstei de pensionare a femeilor până la 63 de ani, iar calculul pensiei minime să fie în funcție de salariul minim pe economie.
În plus, PNRR-ul prevede și reducerea accesului la pensionare anticipată. Cu toate că această lege este una facultativă, proiectul de lege presupune încurajarea românilor să adopte acest lucru și să îndeplinească această cerință, dat fiind faptul că vor avea anumite beneficii. Asta este ce li se promite pentru încă 5 ani de muncă.
Ne agățăm atât de mult de trecut, încât nu le permitem tinerilor să se afirme, să își dovedească potențialul. Cum credeți că vom evolua ca țară, când forța de muncă este reprezentată de tineret sau de cei vârstnici?
La 70 de ani ar trebui să fii liniștit, să te gândești că ai muncit o viață întreagă și că meriți o perioada de repaus.
Vârsta medie a decesului pentru bărbați este de 70 ani, iar a femeilor de 78 de ani, în România. Cu majorarea vârstei de ieșit la pensie, ar însemna că persoana respectivă a muncit toată viața. O viață dedicată în totalitate locului de muncă, unde ești supus stresului, grijilor, posibilelor accidente de muncă. Nu este posibil așa ceva!
Nu putem să ne lăsăm atât de influențați și să nu ne gândim la binele românilor, la binele nostru, până la urmă.
Implicarea guvernului este doar de fațadă, pentru că, altfel, acțiunile acestuia ar fi concentrate pe îmbunătățirea traiului românilor, dar, în realitate, se pare că acesta se axează pe o scădere considerabilă a calității vieții cetățenilor. Românii nu trebuie considerați a fi niște mașinării de muncă, niște roboți!
Permiteți-mi să vă adresez o întrebare, cum v-ați simți știind că aveți 68 de ani, sunteți bolnav, singur și trebuie să vă treziți la ora 6 să vă duceți la muncă, unde veți sta cel puțin 8 ore?! Doresc să nu mai fim egoiști în privința nevoilor românilor, pentru că în acest fel nu vom evolua niciodată ca țară, iar vârsta medie de supraviețuire va scădea, în loc să crească considerabil. Ce putere și dorință de muncă mai poate avea o persoană de 68 de ani, de exemplu sau mai bine zis, cine ar angaja o persoană la această vârstă?
O dată cu înaintarea în vârstă, scad și anumite funcții ale organismului, așa suntem creați. La această vârstă nu mai ai capacitatea de concentrare la fel de mare. Toate acestea sunt puținele lucruri care ar putea duce la un accident de muncă. Cât de dispuși suntem să ne asumăm riscul creșterilor accidentelor de muncă?
Vârsta de pensionare ar trebui să fie în raport cu vârsta medie a românilor, care este una scăzută față de celelalte țări europene. România se află pe penultimul loc în ceea ce privește media de viață a persoanelor, Bulgaria fiind pe ultimul. Ar trebui să fie urmat un plan de atragere a tinerilor pe piața de muncă și asta în niciun caz nu o sa fie posibil dacă vârsta de pensionare va ajunge la 70 de ani. Acest lucru nu este în niciun caz o îmbunătățire a stilului de viață pentru români. Există diferențe semnificative între regiuni și zone urbane și rurale în ceea ce privește nivelul de trai și accesul la servicii publice, cum ar fi asistența medicală și educația.
Ce politici și programe propune Guvernul român pentru a îmbunătăți nivelul de trai al populației, în special al celor care se confruntă cu probleme economice și sociale?
Vă spun eu, Guvernul se concentrează în mod constant pe creșterea vârstei de pensionare, taxe și impozite mai mari și pe orice (aer, soare, ploaie, ș.a.), nu așa se construiește un stat pentru și în folosul cetățenilor. Avem nevoie de servicii medicale de calitate, inclusiv la medici și personal medical bine pregătit, la medicamente și la echipamente medicale de ultimă generație, de educație de calitate la toate nivelurile, de acces la locuințe sigure și sănătoase, cu facilități de bază precum apă potabilă și canalizare, de transport, de siguranță, de acces la programe și servicii de asistență socială pentru a ajuta persoanele defavorizate, cum ar fi cele cu venituri mici, persoanele în vârstă sau cele cu dizabilități, de îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate, de acces la facilități culturale și recreaționale, cum ar fi muzee, teatre, parcuri și zone verzi, care contribuie la calitatea vieții și la bunăstarea generală a cetățenilor. Asigurarea acestor servicii este esențială pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a sprijini dezvoltarea socio-economică a unei țări.
Așadar, haideți să ne implicăm, să dovedim că viitorul nostru sunt tinerii, să îi lăsăm pe cei ce au muncit o viață întreagă să aibă parte și de momente de liniște!
Împreună putem schimba aceste aspecte!