Raisa Enachi (AUR): Copiii din județul Vaslui nu beneficiază de sprijin educațional
Deputata AUR Raisa Enachi atrage atenția asupra faptului că în județul Vaslui copiii sunt privați de ajutoarele cuvenite pentru susținerea celor mai defavorizate categorii de elevi care ar trebui să beneficieze de sprijin educațional pe bază de tichete sociale electronice din fonduri externe nerambursabile.
Fondul de ajutor european este destinat tuturor copiilor defavorizați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial din România.
Cererea de finanțare pentru implementarea OUG nr. 133/2020 ( privind măsuri de sprijinire a celor mai defavorizate categorii de elevi care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale electronice pentru sprijinul educațional din fonduri externe nerambursabile) a fost aprobată, iar bugetul proiectului a fost majorat de la 130 de milioane de lei la 216,26 milioane de lei, astfel încât să poată beneficia cât mai mulți tineri.
„Locuitorii din Murgeni și din satele învecinate, printre care Sărățeni, Cârja, Floreni, Lățești și Raiu, au sesizat că li se refuză finanțarea pentru susținerea celor mai vulnerabile grupuri de elevi.
Doar 74 de persoane au primit ajutor din 293 de dosare eligibile. OUG 72 din 29 iunie 2021, nu limitează numărul beneficiarilor şi nici nu modifică condiţiile de aplicabilitate ale Legii 133/2020, ba, din contră, a fost emisă pentru a urgenta punerea în aplicare a Legii 133/2020. Eu, în calitate de deputat AUR, voi face toate demersurile necesare ca toți copiii care provin din familiile cu venituri mici să beneficieze de sprijin educațional”, a declarat Raisa Enachi.
Fondul de ajutor european este destinat tuturor copiilor defavorizați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Valoarea nominală a tichetului este de 500 lei pe an.
„Măsurile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență trebuie să fie adoptate în cel mai scurt timp pentru ca această măsură să fie implementată la nivel național, pentru a se suprapune posibilității de acordare a sprijinului educațional la începutul anului școlar sau în prima parte a acestuia și pentru ca măsura să își atingă scopul”, a accentuat deputata AUR.
Beneficiarii sunt copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional pentru copiii proveniți din familii defavorizate, așa cum sunt definite de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cei care îndeplinesc criteriile de venit prevăzute în programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie în luna iulie a fiecărui an nu depășește 50% din salariul de bază minim brut pe țară.