Patrioții

Raisa Enachi (AUR): Ceea ce poate face România pentru refugiații ucraineni trebuie făcut și pentru copiii noștri!

Deputata AUR Raisa Enachi a salutat, într-o declarație politică transmisă după discursul susținut de președintele Volodimir Zelenski în Parlamentul României, sprijinul oferit de țara noastră pentru refugiații ucraineni, însă a atras atenția asupra faptului că politicienii nu trebuie să uite de problemele persistente din țară. „Ceea ce poate face România pentru refugiații ucraineni trebuie făcut și pentru copiii noștri!”, a subliniat deputata, cu mențiunea că programe și fonduri există. „Ceea ce ne lipsește în continuare este voința politică!”

Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Volodimir Zelenski s-a adresat prin mesaje video parlamentelor din diferite țări europene (Franța, Germania, Italia) Regatului Unit, dar și Parlamentului European. Discursul său a ajuns în Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, iar astăzi se adresează Parlamentului României.

România, mai ales prin simpli cetățeni sau organizații neguvernamentale, și-a exprimat clar solidaritatea față de poporul ucrainean și susținerea totală a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internațional.

Partea ucraineană a mulțumit României pentru ajutorul umanitar acordat și pentru eforturile sale continue de a sprijini poporul ucrainean în apărarea națiunii și a idealurilor democratice.

România își reafirmă sprijinul față de fiecare cetățean care sosește în țara noastră!

Însă, este bine să se știe că ceea ce poate face România pentru refugiații ucraineni trebuie făcut și pentru copiii noștri! Fondurile și programele există, ceea ce ne lipsește în continuare este voința politică!

Privim cum copiii noștri sunt  lăsați în urmă din cauza nepunerii în practică a unui plan de reducere a impactului inegalităților asupra copiilor români. Fenomenul foametei îndurat de copiii români rămâne la un nivel inacceptabil pentru o țară din Uniunea Europeană. Copiii din România suferă consecințele mai multor crize: economică, pandemică, energetică și acum a războiului de la graniță. Ei sunt mai vulnerabili, iar cei care suferă deja, fie din cauza sărăciei, a sănătății precare sau a marginalizării educaționale, au devenit și mai afectați.

România are cel mai mare procent de copii expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială (41,5%) dintre țările UE, potrivit datelor din anul 2020. În plus față de cei 40% care se confruntă cu riscul de sărăcie sau de excluziune socială, se estimează că 29% suferă de privațiuni materiale severe, de aproape trei ori mai mult decât media UE. La fel se întâmplă și cu multe milioane de români adulți.

De aceea nu dorim ca poporul român să se pună în pericol participând la jocurile militare ale altora. Avem „războiul” nostru, oamenii se luptă cu sărăcia, iar copiii noștri se luptă să trăiască cu senzația de foame continuă și își ignoră stomacul gol în fiecare zi.

 În condițiile în care numeroşi experţi şi analişti militari au avertizat că Rusia ar putea lovi membrii NATO, pe noi cine ne va ajuta? Având în vedere istoricul lui Putin de sfidare a logicii, această eventualitate nu ar trebui să fie complet exclusă!

Consider că președintele Zelenski și ucrainenii sunt singurii care pot decide ce este acceptabil și ce nu în cadrul negocierilor de pace!