Patrioții

Raisa Enachi (AUR): Basarabia, prima provincie românească care s-a unit cu România

Astăzi, ne aflăm la o nouă reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, marcând 105 ani de la Reîntregirea Țării, la Chișinău.

Iată că, de la ultima întâlnire, au avut loc schimbări importante în ceea ce privește integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Mă bucur că s-a reușit înlocuirea limbii moldovenești cu limba română, deoarece asta înseamnă un progres semnificativ în tot acest proces de integrare.

Basarabia, singura noastră regiune istorică cu nume voievodal, a fost prima care a dat semnalul Unirii tuturor românilor şi a făuririi statului modern român de la Nistru până la Tisa. Sper că, în curând, vom putea spune din nou acest lucru, și anume că unirea Basarabiei cu patria mamă a avut loc. Se spune că atunci când Republicii Moldova i se ia totul, singurul lucru care îi mai rămâne este România. Şi acesta este un mare adevăr. Dincolo de granițe sunt frații noștri. Cauza Basarabiei este una transpolitică, transpartinică. În acest subiect trebuie să depăşim orice deosebiri sau divergenţe între noi, stimaţi colegi, şi să ne dăm mâna ca români. Vorbesc în numele românilor când afirm că ne dorim cu toții ca acest lucru să se îndeplinească, să ne întregim cum am fost odată. A venit momentul ca acest lucru să se întâmple după mulți ani.

Amânarea înfăptuirii unirii nu aduce decât o continuă frustrare de neputinţă şi menţine vie doar o speranţă. Îmi doresc ca toți românii să aibă drepturi egale, indiferent dacă locuiesc în România sau Republica Moldova. Este important de ştiut că Republica Moldova este parte a României, iar moldovenii sunt cetăţeni ai României.

Ziua de 27 martie 1918 nu este doar o zi istorică, este ziua în care strămoşii noştri, determinaţi de propria voinţă, au făcut eforturi foarte mari ca Unirea să fie posibilă. În calitatea mea de deputat al Parlamentului României, voi depune toate eforturile necesare pentru susţinerea acestei Proclamaţii, deoarece nu trebuie să uităm că Basarabia este România, iar unirea trebuie să rămână un ideal pe care să-l punem în practică, având curaj şi demnitate.

Trăiască România Mare! Trăiască Unirea Basarabiei cu Patria mamă!