Patrioții

Raisa Enachi (AUR): Abordarea consumului de droguri în rândul tinerilor trebuie să fie o prioritate națională!

Deputata Raisa Enachi (AUR) susține că, în contextul în care fenomenul consumului de droguri ia amploare în rândul tinerilor, este nevoie de campanii de informare și prevenție. „Trebuie să furnizăm tinerilor informații corecte și accesibile despre riscurile consumului de droguri și să promovăm dezvoltarea de strategii sănătoase de gestionare a stresului și a presiunilor sociale”, subliniază deputata, într-o declarație politică, pe care o redăm integral.

Bineînțeles, această problemă cu care se confruntă România nu este nouă, există de multă vreme, doar că trebuia să aibă loc un accident pentru ca autoritățile să trateze cu seriozitate această situație.

Cei mai predispuși să consume aceste substanțe, fie că vorbim de etnobotanice sau droguri mult mai puternice, sunt adolescenții care sunt, de asemenea, și cei mai ușor de influențat. Tinerii se află într-o perioadă a vieții caracterizată de căutarea identității și de dorința de a se integra în grupuri sociale. În această căutare, pot cădea victime presiunii grupului și pot experimenta cu substanțe toxice fără să conștientizeze pe deplin riscurile la care se expun. Aceasta nu înseamnă că tinerii sunt lipsiți de discernământ, ci, mai degrabă, că trebuie să le oferim informații corecte și sprijin pentru a face alegeri sănătoase. Trebuie luat în considerare și faptul că unii consumă aceste substanțe la petreceri, pentru a intra în atmosferă, adică doar pentru a se distra.

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că aceștia nu conștientizează riscurile la care se supun consumând fel și fel de substanțe. Riscurile pentru sănătatea lor sunt imense, inclusiv deteriorarea creierului în dezvoltare, afectarea sistemului cardiovascular, probleme de sănătate mentală și dependență. Mai mult, consumul de droguri poate afecta nu doar pe cei care le folosesc, ci și familiile și prietenii lor, creând o rețea de suferință și dezintegrare socială.

Într-adevăr, una dintre problemele majore cu care ne confruntăm în România este insuficiența resurselor dedicate combaterii consumului de droguri. Personalul calificat în domeniul anti-drog și resursele pentru campaniile de prevenție sunt mult sub nivelul necesar. Această subfinanțare și subestimare a problemei au consecințe grave asupra societății noastre, în special în ceea ce privește tinerii.

În România, conform ultimelor studii, peste jumătate din consumatori sunt elevi și studenți. De ce? Cum am mai menționat, ei trec prin perioade de vulnerabilitate, se simt, adesea, neînțeleși sau sub presiunea așteptărilor sociale și academice, ceea ce îi poate face să recurgă la astfel de lucruri ca un mecanism de coping. Totuși, ceea ce nu știu mulți dintre ei este că, pe termen lung, sănătatea lor este grav afectată, iar consumul poate avea consecințe devastatoare.

Pentru a aborda această problemă, trebuie să luăm măsuri imediate și să investim în educație și prevenție. Trebuie să furnizăm tinerilor informații corecte și accesibile despre riscurile consumului de droguri și să promovăm dezvoltarea de strategii sănătoase de gestionare a stresului și a presiunilor sociale. De asemenea, trebuie să mărim eforturile de prevenție și tratament și să îmbunătățim coordonarea dintre agențiile guvernamentale, organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale.

Abordarea consumului de droguri în rândul tinerilor trebuie să fie o prioritate națională! Trebuie să protejăm viitorul generațiilor noastre și să le oferim șanse reale de a-și atinge potențialul. Este responsabilitatea noastră să îi sprijinim și să îi îndrumăm pe tineri pe calea sănătății și a succesului, iar acest lucru începe prin a combate problema consumului de droguri cu determinare și compasiune. Noi, AUR, vom lupta pentru tineri, vom lupta pentru binele lor!