Patrioții

Radu Grădinaru (AUR): Politicile economice ale coaliției de guvernare condamnă micii producători agricoli la faliment

Deputatul AUR Radu Grădinaru a arătat, într-o declarație politică susținută în Parlament, că micii producători agricoli au nevoie de susținerea statului pentru a nu da faliment, în condițiile în care aceștia nu au resursele necesare pentru a face față competiției din domeniul agriculturii.

          Ca în multe alte domenii de activitate, în județul Botoșani agricultura e un domeniu al extremelor.

          În perioada comunistă, Botoșaniul era considerat un adevărat „Bărăgan al Moldovei”, cu pământ fertil și producții record, mai ales la porumb. După 1990, vreme de două decenii, această zonă, eminamente agricolă, a căzut în ruină, cu multe terenuri lăsate în pârloagă sau lucrate în sistem de subzistență, aproape ca în evul mediu. La toate acestea s-au adăugat exodul masiv al tinerilor în străinătate și vinderea accelerată a terenurilor.

         În ultimii 10 ani, mai ales odată cu programele de finanțare europeană, „Bărăganul Moldovei” a renăscut într-un mod surprinzător. Din ce în ce mai mulți fermieri autohtoni au început să investească masiv in utilaje, hibrizi și achiziții de terenuri agricole, ajungând la exploatații de sute de hectare, cu cifre de afaceri de sute de mii sau chiar milioane de euro. Investițiile masive în tehnologie și utilaje agricole au reprezentat cheia succesului.

           Pe de altă parte, micii producători agricoli, în general țărani trecuți de 50 de ani, au rămas ancorați in realitatea vremurilor de dinainte de Revoluție.

         Produse agricole de cea mai înaltă calitate, roadele muncii țăranului român pot fi găsite pe tarabele piețelor la prețuri aproape derizorii, concurate neloial de marile lanțuri de hipermarketuri și de samsarii engrosiști. În condițiile trendului de creșteri de prețuri la combustibili și energie, a costurilor de producție și a taxelor aplicate de administrațiile piețelor din județ, micul producător agricol va fi practic condamnat la extincție.

         Mii de familii, care trăiau oricum la limita sărăciei, vor fi împinse la o luptă pentru supraviețuire dacă Statul român nu va lua măsuri urgente și ferme pentru sprijinirea micului producător agricol.

         Altfel, produsele țăranului român pe tarabele piețelor vor rămâne doar o amintire tristă.