Patrioții

Radu Grădinaru (AUR): La Botoșani, cultura este pusă la colț

Deputatul AUR Radu Grădinaru a vorbit, în cea mai recentă declarație politică, despre lipsa de investiții în domeniul cultural și despre necesitatea ca Filarmonica „George Enescu” să beneficieze de fonduri pentru modernizarea sălilor de concerte.

După ce actorii teatrului „Mihai Eminescu” mi-au sesizat condițiile dezastruoase în care aceștia își desfășoară activitatea, zilele trecute instrumentiștii Filarmonicii din Botoșani mi-au prezentat o situație similară.

        Anul viitor, Filarmonica „George Enescu” din Botoșani împlinește 70 de ani de activitate. Înființată în 1953 de către ilustrul avocat și om de cultură Max Weber, Filarmonica din Botoșani reprezintă un important reper cultural, atât pe plan local, cât și național și internațional.

         Sintetizând, instrumentiștii Filarmonicii mi-au sesizat următoarele:

1. În ultimii 40 de ani nimeni nu a investit nici un leu pentru că sala ce concerte să îndeplinească condiții minime pentru desfășurarea actului artistic. Această sală nu are acustica specifică, iar fluctuațiile de temperatură afectează atât sănătatea angajaților cât și starea fizică a instrumentelor.

2. Un inconvenient major care ține de clădirea Casei de  Cultură a Sindicatelor, locație pentru care Filarmonica plătește chirie lunar fără a ști destinația clară a acestor bani, este lipsa spațiilor de studiu pentru instrumentiști. Aceasta afectează în mod direct calitatea prestațiilor artistice. Nu există măcar toalete normale, civilizate, pentru personalul instituției.

3. Probleme la nivel managerial. Aparatul orchestral este subdimensionat. Multe partide instrumentale au lipsuri mari că și componență, din cauza nedeblocării unor noi posturi pentru angajarea de instrumentiști.

4. Din partea conducerii nu există comunicarea necesară cu alte instituții de cultură sau cu instituțiile de învățământ de profil (licee și universități).

     Sperăm că la Botoșani muzica Filarmonicii să fie din nou ascultată, nu doar auzită.