Patrioții

Radu Grădinaru (AUR): Copiii cu dizabilități au dreptul să învețe, dar școlile din România nu sunt pregătite să îi primească

Copiii cu dizabilități au dreptul să învețe, dar școlile din România nu sunt pregătite să îi primească – constatarea îi aparține deputatului AUR Radu Grădinaru, care a vorbit, într-o declarație politică, despre dificultățile pe care le întâmpină aceștia, dar și părinții lor, în viața de zi cu zi. Acesta este un subiect despre care se discută în continuare prea puțin în spațiul public.

În România, sunt mii de copii înregistrați cu certificat de handicap. O parte dintre aceștia, fie nu sunt școlarizați, fie fac parte din sistemul de învățământ special, separați de copiii care nu au o dizabilitate. Despre acești copii se discută foarte puțin în spațiul public, adesea doar când presa semnalează abuzurile la care sunt supuși într-un sistem închis.

Dacă nu ai pe cineva în spate e foarte greu să te descurci pe cont propriu. La ce mă refer? Trebuie să cunoști alți părinți care se confruntă cu aceleași probleme ca să îți dea un sfat, că autoritățile nu te ajută cu nimic. Dacă bați la ușa lor nimeni nu știe nimic, nu îți spun nimic, trebuie să caute în lege să îți dea un răspuns, nu te îndrumă «vezi fă aia, ai dreptul la aia».

Discriminarea nu le vine de la sine copiilor, e un comportament învățat de la adulți. Școlile din România nu sunt pregătite pentru a primi elevii cu dizabilități. Copiii cu dizabilități au dreptul să învețe.

Un copil cu dizabilităţi, în ciuda faptului că reprezintă o provocare pentru familia sa, poate fi şi o sursă de bucurie şi satisfacţie. Un astfel de copil te poate învăţa cum să fi umil, răbdător, sensibil, empatic şi devotat. Copilul vă va răsplăti efortul depus cu dragoste şi afecţiune nelimitată. Nu uitați: copiii cu dizabilități, sunt copii României!