Patrioții

Nicolae Roman (AUR): Populația României trebuie protejată

Declarație politică: Populația României trebuie protejată

Pandemia creează și probleme suplimentare, dar previzibile, pentru populație. 

Declarațiile oficialilor din Ministerul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului și din Agenția Națională pentru Protecța Consumatorului arată că jumătate dintre măștile de protecție sanitară, vândute pe piață, nu protejează împotriva virusurilor. Este îngrijorător că în această categorie intră și măștile pentru copii. 

Au fost identificate că fiind neconforme Standardului European EN 149 mai mult de 30 milioane măști din Italia și din Polonia, care au fost retrase și oprite de la comercializare, iar neregulile au fost comunicate la parchet. 

Agenția Națională de Protecție a Consumatorului a aplicat 668 sancțiuni – 237 avertismente și 431 amenzi care au însumat 18 milioane lei. De asemenea, Romania a transmis la Uniunea Europeană un număr de 21 de alerte referitoare la produse neconforme. 

În România există 16 companii naționale, care produc măști de protecție, și a căror activitate trebuie stimulată prin măsuri adecvate de susținere și de publicitate întreprinse de organisme ale Statului Român, așa cum a promis premierul de la acea vreme Ludovic ORBAN. 

Dacă relatarea domnului Bogdan Păcurar din 30.11.2020 de la Digi 24 TV este corectă și identifică: Lidil, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, D&M, Lukoil, Help Net, Sensiblu ca distribuitori, ce au comercializat măști neconforme, ar fi necesar să cunoaștem și sancțiunile aplicate, dar și valoarea acestora individualizată, daca este vorba despre amenzi.

Este necesar să se desfășoare controale cu ritmicitate de către Ministerul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului și Agenția Națională pentru Protecța Consumatorului, iar organele abilitate să ia masuri de suspendare a activității firmelor care au recidivat. Având în vedere că prin aceasta activitate comercială se “zădărnicește combaterea bolilor” suntem de părere că Ministrul Justiției trebuie să comunice publicului măsurile întreprinse de parchetele teritoriale împotriva acestor firme. 

Nicolae N. ROMAN, deputat AUR în Circumscripția 10 Buzău