Patrioții

Mircea Dăneasa (AUR): Guvernul Cîțu – Barna – Kelemen comite o crimă economică

Legea 25, care vi se supune acum spre vot, și pe care noi o respingem cu hotărâre, abrogă legea care interzice înstrăinarea companiilor de stat. Astfel, guvernul dă liber la vânzarea ultimelor companii strategice.

Așa cum știe oricine, nu vinzi în perioadă de criză, când prețurile sunt mici.Legea 25 are enormă relevanță macro-economică. Abrogarea legii 173 va afecta sectoare întregi – energetic, transport, bancar:  Hidro-electrica, Nuclear-electrica, Complexele Energetice Oltenia și Hunedoara, CFR, Portul Constanța, Aeroportul Otopeni, Tarom, Metrorex, CEC (ultima bancă cu capital românesc), Poșta Română. Vedeți că este vorba de baraje de acumulare, amenajări și instalații portuare și aeroportuare, centrale energetice și termice, reactoare nucleare, rețele feroviare și de metrou, exploatări de gaze naturale, cărbune, uraniu etc.

Guvernul invocă eficientizarea companiilor de stat prin listare la bursă a unor pachete minoritare, dar nu arată că prin majorare de capital viitorii acționari străini le vor prelua integral. Guvernul nu arată ce-l împiedică să ia măsuri pentru eficientizarea lor prin măsuri de management.

Proiectul de lege 30 a fost adoptat de Guvern fără nicio dezbatere publică sau consultare cu institute de cercetări economice sau alt organism ori autoritate publică, care să-i arate impactul.

Noi, AUR, am promis că ne vom opune scoaterii la mezat, în beneficiul străinilor, a ultimelor active strategice ale României, atâtea câte au mai rămas. Considerăm că înstrăinarea lor ar fi un act de trădare națională și un atentat la suveranitatea statului român.

AUR dorește largă dezbatere publică pe o temă atât de importantă, care are ca miză resurse și active de miliarde de euro.