Mihail Albișteanu (AUR): De 31 de ani Moldova a fost lăsată de izbeliște de guvernanții de la București
De 31 de ani Moldova a fost lăsată de izbeliște de guvernanții de la București, fiind tratată ca o „rudă săracă”. La nivel regional și local s-au discutat diverse proiecte care vizau dezvoltarea regiunii de NE sau dezvoltarea Moldovei în general, dar acestea păcătuiau prin aceea că nu-și coordonau obiectivele, astfel că cel mai adesea ajungeau, cu largul concurs al Centrului, să se încurce unul pe celălalt. Capitala a încurajat rivalitățile locale, județene, pentru ca rezultatul să fie cel previzibil și ușor constatabil astăzi: Moldova nu are autostrăzi și nici alte realizari importante în domeniul infrastructurii.
Ca deputat de Iași, voi susține permanent că Autostrada Moldovei, A8, este vitală pentru Iași, ca și soseaua de centură, acestea fiind obiective de infrastructură fără de care orașul se va sufoca d.p.d.v. economic. Legea pentru construirea autostrăzii A8 există, dar guvernanții nu se grăbesc să pună proiectul în lucru. De 31 de ani, guvernanții ignoră județul Iași, al doilea din țară ca număr de populație, orașul Iași având cea mai mare creștere a zonei metropolitane, în România, după București.
Ieșenii și cele trei asociații civice care și-au propus de câțiva ani să militeze pentru dezvoltarea Moldovei și pentru realizarea A8 au început să spere odată cu șansa pe care România a primit-o, de a accesa fonduri prin PNNR. Părea șansa ideală pentru a scoate Moldova din subdezvoltare și pentru a asigura orașului Iași măcar o legătură rutieră decentă cu restul țării.
Însă, din ceea ce s-a aflat în spațiul public în legătură cu ceea ce PNNR (Planul Național de Redresare și Reziliență) prevede pentru județul Iași, se pare ca în ceea ce privește autostrăzile, se vor construi doar 3 tronsoane, dintre care, două, abia dacă ating marginile județului Iași, în timp ce despre o porțiune doar din centura ocolitoare a Iașilor se vorbește ca despre o nesigură posibilitate. Principalele trei proiecte care urmează să fie incluse în PNNR vizează construcția tronsoanelor de autostrada Focșani – Bacău și Bacău – Pașcani, care fac parte din A7 și a unei rute de 30-50 km între Leghin/Pipirig (NT) și localitatea Motca (jud. Iași), porțiune ce reprezinta unul dintre „capetele” sectorului montan al A8. Însă dacă pentru tronsoanele din A7 ar urma lansarea licitațiilor de execuție până la sfârșitul anului în curs, pentru sectorul din A8 încă nu a fost lansată o dată certă.
De asemenea, PNNR ar trebui să includă construirea unui drum alternativ de intrare în municipiul Iași, pe relația Letcani – Uricani, însă studiul de fezabilitate este în lucru doar pe porțiunea Uricani – Dacia, iar CJ Iași și Direcția Regională de Drumuri și Poduri se acuză reciproc de nerealizarea întocmirii documentației tehnice.
Deci, în lipsa implicării adecvate a autorităților centrale, șansele de a se realiza A8 sunt extrem de reduse. Asta, deși România ar trebui să vadă aceasta autostradă ca pe un obiectiv strategic, de interes național, pentru că A8 – autostrada Târgu Mureș – Iași, ar trebui prelungită, cât de curând, pana la Chișinău, pentru a deveni cu adevărat Autostrada (re)Unirii Basarabiei cu patria mamă, România.
Desigur, acesta este doar un prim pas, care ar trebui să fie urmat de realizarea altor proiecte majore de infrastructură, cum ar fi spre exemplu, proiectul Prutului navigabil, care prin investirea a doar 2 miliarde de euro (nu sunt bani mulți, dacă avem în vedere ca dl Emil Boc cere un milliard de euro pentru a construi metrou în Cluj) ar aduce beneficii incalculabile cooperării economice transfrontaliere între România și R. Moldova și, pe cale de consecință, marelui proiect al Unirii.
Punerea de comun acord a politicienilor de toate culorile din cele 8 județe ale Moldovei reprezintă un deziderat de maximă importanță pentru realizarea proiectelor economice și de infrastructură ale acestei regiuni istorice. Nu trebuie ca județele Moldovei să se bată în proiecte, contrapunându-le unul celuilalt. Trebuie să ieșim din logica lui „sau/sau” și să intrăm în logica lui „și/și”: și A8 si A7 și A13 și Autostrada Nordului și centura Iașilor și cea a Bacăului și Prutul navigabil.