Patrioții

Lilian Scripnic: Multinaționalele trebuie să-și declare veniturile și profitul obținute în țara noastră

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Problema comportamentului moral și juridic al corporațiilor multinaționale este una dintre cele mai acute probleme socio-economice ale secolului în care trăim. Peste tot în lume se discută despre această problemă, nu însă și în România, unde orice multinațională funcționează ca un stat în stat.

Un specialist român în recrutare declara zilele trecute că „în companiile multinaționale se fură mult mai mult decât la stat”, „că multinaționalele au propriile departamente de anticorupție, deoarece nu au încredere să apeleze la poliție sau procuratură” și că „cel care a fost furat face orice, numai să nu fie informația publică”. Mai mult, de la același specialist în recrutare am aflat că „sunt și în guvern dintre cei care au fost dați afară și care nu au ce să mai caute în mediul privat și și-au găsit posturi prin ministere și chiar foarte sus”. Asemenea afirmații sunt extrem de îngrijorătoare, dar problemele noastre cu multinaționalele nu se termină aici.

De multe ori, aceste companii foarte mari nu plătesc impozit cât ar trebui, creează sisteme fictive, astfel încât să-și poată reduce sarcina fiscală. Lipsa de transparență a modului în care multinaționalele își plătesc impozitele afectează firmele românești, întreprinderile locale, multe dintre ele IMM-uri, care concurează acasă împotriva unor astfel de companii.

Spre deosebire de multinaționale, firmele românești care duc povara taxelor și impozitelor naționale și plătesc 66% din angajații din România, stau la ușă pentru a obține contracte cu statul, plătesc taxe împovărătoare pentru a intra în mall-uri și taxe de raft în supermarketuri.

Stimați colegi,

Vă invit să luăm în discuție, în Parlamentul României, obligativitatea declarării de către multinaționale a veniturilor și profiturilor obținute în țara noastră, în contextul în care în Parlamentul European se discută impunerea acestei reguli în toate statele membre. În același timp, trebuie să generăm legislație și să luăm măsuri concrete de susținere a firmelor românești slăbite economic de pandemie și discriminate în fața multinaționalelor.

Așa să ne ajute Dumnezeu!