Patrioții

Lilian Scripnic (AUR): Testarea în școli, bătaie de joc la adresa profesorilor, copiilor și părinților

Testele pe bază de salivă au bulversat sistemul de învățământ românesc, punându-i pe profesori, copii și părinți într-o situație imposibilă.

Prima problemă constatată este cea a ratei mari de teste fals pozitive în prima săptămână de administrare a respectivelor teste. Însuși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a declarat surprins de acest fenomen, punând însă vina pe cei care le administrează, adică pe părinți, uitând că acei părinți sunt oameni veniți din diverse medii, cu posibilități, capacități și cunoștințe diferite.

A doua problemă este cea a aprovizionării cu testele de salivă și a distribuției acestora în școli. Mai precis, nu știm dacă, după lotul din prima săptămână, la școli vor mai ajunge și alte teste. Ministrul Sănătății a arătat cu degetul spre Ministerul Educației, iar Raed Arafat a recunoscut că există situații de întârziere de livrare din partea unor firme, iar alte firme nu pot livra, nu mai pot să continue contractul de furnizare a testelor. Mi se pare o rușine ca, după o perioadă atât de scurtă în care profesorii, copiii și părinții au fost implicați, fără voia lor, în procesul de testare, statul să nu fie capabil să susțină acest demers.

Încă o dată, avem dovada că guvernul ia măsuri lipsite de orice logică și face promisiuni nefondate. Consider însă că este inadmisibil ca guvernul să își bată joc de profesori, copii și părinți pe o temă atât de sensibilă, pe tema sănătății celor mici.