Lilian Scripnic (AUR): Românii au nevoie de servicii de sănătate performante și de personal calificat în domeniul sanitar
Pandemia a afectat România pe multiple paliere societății – de la sănătate, economie, educație, securitate alimentară, până la exacerbarea încălcării drepturilor omului. Potrivit autorităților române, pandemia ar fi dispărut la fel de brusc cum a apărut, mai precis în noaptea de 14 spre 15 mai, când masca s-a transformat într-un accesoriu inutil, s-a dat liber la concedii, manifestări sportive și a fost anunțat momentul de debut al sezonului de nunți și botezuri. Cu toate acestea, discriminarea între cei vaccinați și cei nevaccinați se păstrează activă și riscă să facă victime între românii nevinovați.
Ultimul câmp de luptă deschis împotriva celor care au ales să nu se vaccineze este mediul universitar. Universitățile de medicină din București și Cluj-Napoca analizează dacă se impune o decizie similară celei luate deja de UMF Iași, potrivit căreia doar studenții și profesorii vaccinați anti-Covid-19 vor fi primiți la examene. În numele autonomiei universitare, o seamă de studenți riscă să nu își poată finaliza studiile dacă alegerea lor este să nu se vaccineze. Nu vreau să pun în discuție dacă o asemenea alegere este corectă sau nu, este morală sau nu, cert e că alegerea e una garantată de Constituție și de tratatele internaționale la care România este parte, care consfințesc respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Cer Guvernului să renunțe la ținte false și să intervină în zonele sociale în care pandemia a creat dezechilibre majore. Potrivit evaluărilor pe care le avem în acest moment, pandemia COVID-19 a avut consecințe reale și disproporționate asupra gospodăriilor vulnerabile și asupra persoanelor cu venituri mici, a lucrătorilor din sectorul informal și, adesea, a femeilor, în special în zonele în care populația nu este acoperită de plase de siguranță socială și este afectată în mod deosebit de șomajul în creștere. În același timp, pandemia de COVID-19 a intensificat violența de gen, căsătoriile copiilor și inegalitățile existente, în special în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate.
Stimați guvernanți, în loc să îi împiedicați pe studenții la medicină să își finalizeze studiile, mai bine v-ați preocupa să dați țării mai mulți medici. Dacă nu ați aflat încă, vă spun eu: românii au nevoie de servicii de sănătate performante și de personal calificat în domeniul sanitar.