Patrioții

Lilian Scripnic (AUR): Orice măsură propusă de Guvern în contextul pandemiei trebuie să treacă prin Parlament

În lipsa unui filtru politic și legislativ în aplicarea măsurilor adoptate în perioada stării de alertă, Guvernul a adoptat măsuri exagerate, incorecte și, uneori, lipsite de logică în numele protejării populației pe perioada pandemiei de COVID-19.

Cea mai recentă măsură revoltătoare, care frizează absurdul, este cea prin care românilor le este interzisă intrarea în țară, în țara lor, în absența unui test Real Time PCR negativ. Tot sub umbrela stării de alertă, au fost închise bisericile, au fost interzise procesiunile religioase și au fost puse, timp de 11 luni, lacătele pe școli. În plus, au fost falimentate industrii întregi, cum ar fi industria HORECA sau cea a evenimentelor, și au fost interzise competițiile sportive. În tot acest timp, protejații Puterii s-au îmbogățit peste noapte, în numele stării de alertă și al combaterii pandemiei, prin achiziții publice inutile și lipsite de transparență.

În opinia mea, nu interzicerea vieții economice și sociale a românilor este soluția, ci construcția unor norme raționale, acceptabile pentru populație, care să asigure protecția românilor împotriva efectelor pandemiei și să creeze premisele pentru revenirea etapizată, fără sincope majore, la situaţia de normalitate.

În calitate de parlamentari, astăzi, nu avem niciun instrument pentru a pune frână derapajelor Guvernului în timpul stării de alertă. Simplele noastre declarații politice sau proteste de stradă sunt manifestări reactive și nu își ating mereu scopul. Tocmai de aceea, propun modificarea LEGII nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în sensul în care Parlamentul să fie cel care aprobă prelungirea stării de alertă declarată la nivel național și măsurile specifice inițiate de Guvern. Vă propun să fim proactivi deoarece, așa cum am văzut până acum, somnul Parlamentului poate să dea naștere unor monștri în curtea Guvernului.

Noua normalitate ne obligă să conviețuim responsabil în vremuri de pandemie, fără însă să ne distrugem valorile, economia, fără să renunțăm la suveranitatea și independența națională