Patrioții

Lilian Scripnic (AUR): Nu transformați visul energiei verzi într-o inchiziție modernă!

Deputatul AUR Lilian Scripnic afirmă, într-o declarație de presă, că este nedrept ca măsurile privind reducerea emisiilor de carbon să se răsfrângă asupra cetățenilor simpli, în timp ce marile corporații – cei mai mari poluatori – să nu fie afectați.

Mediul înconjurător este spațiul unde ne trăim și ne petrecem zilele de pe acest pământ. Natura ne este un dar oferit de Dumnezeu pentru a servi ca locuință și ca materie primă pentru diferitele nevoi biologice ale omului.

Grija pentru natură și mediul înconjurător trebuie să reprezinte o normalitate pentru oricine. Nu doar pentru cei mai săraci dintre noi!

Constat cu îngrijorare că demersurile prin care România încearcă să elimine amprenta de carbon are un puternic impact economic și social în primul rând asupra populației de rând, asupra oamenilor care-și trăiesc viața normal și care nu au fabrici sau uzine poluante în curți sau în sufragerii.

Închiderea mai multor unități de producție energetică pe cărbune, vizarea cu noi interdicții ale centralelor de apartament pe gaz, eliminarea treptată a autovehiculelor pe combustibili convenționali și înlocuirea lor cu cele electrice, sunt parte dintr-un pachet de decizii anti-poluare care sunt greu de suportat de către românii care câștigă 1898 lei net în România anului 2023.

Cine se gândește la cei 1,3 milioane de salariați care au salariul minim pe economie? Când se fac aceste planuri de tranziție către emisii zero de carbon se gândește cineva la milioanele de români care au făcut rate pe mulți ani pentru centralele pe gaz sau pentru mașinile second-hand pe motorină?

Oamenii aceștia s-au îndatorat pentru a-și asigura căldura și apa caldă în locuințe, s-au îndatorat pentru a avea un mijloc de transport în comun cu care să-și transporte iarna copiii spre școală sau grădiniță. La ei se gândește cineva din guvern sau de la Cotroceni?

Un francez câștigă un salariu minim net de 1300 euro/lună, un german 1400-1500 euro/lună, iar românul 370 de euro/lună. În timp ce cheltuielile cu traiul zilnic sunt aproape similare în toate statele membre UE.

Dragi guvernanți, atunci când vă angajați la aplicarea măsurilor anti-poluare, vă rog luați în calcul și că, de pildă, un român ar trebui să scoată din buzunar 15.000 euro pentru o casă de 150 mp, foarte bine izolată, ca să-și achiziționeze o pompă de căldură care să corespundă noilor norme. Aceeași casă slab izolată ar necesita o investiție de cca. 25.000 euro.

În concluzie, vă rog să reevaluați mijloacele prin care veniți în întâmpinarea propriilor cetățeni atunci când discutați de tranziția de la un stil de viață dependent de combustibili așa-ziși poluanți la energie verde.

Grija pentru mediu este importantă, dar nu trebuie să prevaleze în fața vieților a milioane de suflete care pot risca aruncarea în hăul sărăciei din cauza restricțiilor care ar putea surveni din partea dvs.

Nu transformați visul energiei verzi într-o inchiziție modernă, sau într-o vânătoare de vrăjitoare în care omul de rând să fie sacrificat pe altarul indolenței, în timp ce marii poluatori ai acestei planete, marile uzine și platforme industriale continuă să emane cantități uriașe de dioxid de carbon în aer câștigând trilioane de dolari din asta!

Nu, nu vacile țăranilor poluează, nu centralele de apartament pe gaze sunt cele care produc schimbări climatice, ci lăcomia unor companii internaționale care rad hectare de păduri fără milă, care forează pământul pentru gaze de șist provocând daune în scoarța terestră, companiile care caută aur folosind cianura sau care exploatează fundul mărilor eliberând cantități imense de dioxid de carbon, acestea poluează!