Patrioții

Lilian Scripnic (AUR): Multinaționalele vor continua să beneficieze de facilități fiscale grație PSD și PNL

Deputatul AUR Lilian Scripnic acuză PSD și PNL de faptul că, prin inițiativele legislative propuse, creează noi oportunități pentru multinaționale prin care acestea se pot sustrage în continuare de la plata impozitelor către statul român.

Stimați colegi,

Propunere legislativă depusă la Senat de către reprezentanții Partidului Național Liberal reglementează acordarea unei bonificații pentru contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial sau în plată anticipată până la termenele scadente şi care la 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat.

Proiectul prevede că aceștia vor putea beneficia de o bonificaţie de 3% la plata impozitelor trimestriale către stat și se vrea a fi un stimulent pentru agenții economici care fac eforturi să le plătească la timp și aleg să aibă un comportament fiscal onest față de statul român.

Pentru întreprinzătorii autohtoni inițiativa este binevenită, însă în spatele ei se ascunde încă o portiță de ieșire pentru multinaționalele care de ani de zile își externalizează profitul și se eschivează de la plata datoriilor către statul român, adică acel stat pe teritoriul căruia se îmbogățesc.

Asistăm, pe de o parte, la crearea unei oportunități pentru  multinaționale de a se sustrage în continuare de la plata impozitelor către statul român și, pe de altă parte, la disperarea mediului de afaceri românesc care, de la recenta angajare a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare ne transmit cu disperare că legea respectivă este efectiv o lovitură data întreprinderilor mici și mijlocii cu capital autohton.

În loc să se facă eforturi ca marile companii cu capital străin să contribuie la bugetul de stat pe măsura profitului real pe care îl fac în România, acestea primesc un ajutor nesperat printr-un proiect legislativ de reducere a impozitelor. Aceasta este alegerea PNL! Mai curând să NU apere întreprinzătorul român, ci multinaționalele!

Nici partenerii lor de guvernare din PSD nu sunt mai prejos. Zilele trecute Prim ministrul României era prezent la Ploiești la inaugurarea unei investiții a Coca Cola de 55 milioane lei, ocazie cu care a lansat o promisiune halucinantă ambalată frumos în expresia “gentlemen agreement”: mărirea accizei la băuturile cu conținut ridicat de zahăr și taxele pe care compania le va plăti statului român se vor întoarce sub forma unui ajutor de stat!!! Și noi care credeam că ajutorul de stat se acordă în baza legislației naționale și nu ca urmare a unor acorduri amiabile între oamenii politici și agenții economici care, în termini juridici, poartă denumirea de “abuz în serviciu” sau “trafic de influență”. Iar despre investiția inaugurată, opinia publică a aflat deja că ea s-a făcut tot ca urmare a unui ajutor de stat și nicidecum nu e vorba de o investiție din banii companiei. 

Se pare că pentru actualul Guvern interesul capitalului străin este mai presus decât interesul național! Am o solicitare către aceste partide care pretind că lucrează în interesul românilor. Încetați să îi mai luați pe români peste picior și nu mai loviți în mediul de afaceri românesc!