Patrioții

Lilian Scripnic (AUR): Medicina de familie – Cenușăreasa sistemului de sănătate românesc

Declarație politică: Medicina de familie – Cenușăreasa sistemului de sănătate românesc

Stimați colegi,

În plină criză epidemiologică, Guvernul se comportă ca și cum ar fi mama vitregă a medicinei de familie, transformând asistența medicală primară într-o adevărată Cenușăreasă a sistemului de sănătate românesc.

Noile realități sanitare au redefinit locul și rolul medicului de familie în societate. În timp ce Guvernul a folosit medicii de familie, pe durata pandemiei, pentru utilitatea lor publică, statutul acestora este astăzi reglementat de Legea nr. 95/2006, o lege adoptată în urmă cu 15 ani, potrivit căreia medicina de familie este o profesie liberală. Trebuie neapărat să modificăm actul normativ: ori lăsăm, în continuare, medicina de familie în domeniul profesiilor liberale, dar o plătim la adevărata valoare a prestațiilor; ori o echivalăm și o plătim la nivelul personalului medical din unitățile sanitare publice.

Doamnelor și domnilor,

Problemele medicilor de familie sunt grele și copleșitoare, dar cea mai acută este cea a subfinanțării – de la plăți ridicole pe serviciu, la obligativitatea de achiziționare a formularelor tipizate de la CNAS și a dezinfectantelor sau materialelor de protecție. În plus, numărul de consultații pe zi care se decontează e limitat, consultațiile care au loc sâmbăta și duminica nu se decontează, iar, în lipsa unor înlocuitori asigurați de CNAS, medicii de familie nu pot să își ia concediul legal de odihnă. La toate acestea, se adaugă îngrădirea prescrierii de investigații și analize, funcționarea defectuoasă a softului privind cardul de sănătate, controalele abuzive ale casei și exemplele ar putea continua.

Stimați guvernanți,

În loc să vă preocupați de achiziții aberante sub umbrela stării de alertă și să vă raportați la pandemie ca la o cloșcă ce vă produce ouă de aur, mai bine ați rezolva problemele celor aproape 11.000 de medici de familie din România, dintre care 231 sunt din județul Galați. În numele românilor care au nevoie, mai mult decât oricând, de asistență medicală primară, vă cer să respectați medicii de familie, să îi plătiți corect și să le creați condiții să își facă meseria!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Deputat AUR Lilian SCRIPNIC

Circumscripţia electorală nr.18 GALAŢI