Lilian Scripnic (AUR): Guvernul României și dubla măsură în politica economică – firmele străine primesc ajutoare de stat, în timp ce firmele românești primesc taxe și impozite mărite
Într-o declarație politică, Lilian Scripnic, deputat AUR de Galați, a criticat Guvernul pentru dubla măsură în politica economică, în contextul în care statul se pregătește să gireze un împrumut al Combinatului Siderurgic din Galați – Liberty, în valoare de 150 milioane euro.
Situația Combinatului Siderurgic din Galați – Liberty nu ne poate lăsa indiferenți, mai ales când se pune problema ca acesta să fie subvenționat de către statul român. Nenumăratele dosare aflate pe masa instanțelor de judecată pentru recuperarea unor datorii de către cele aproximativ 900 de firme românești care au de recuperat bani de la Combinat, în valoarea totală de minim 100 milioane de euro (dar cel mai posibil în jur de 150 – 200 milioane Euro), sunt elocvente pentru situația complicată în care se află. Însă, consecințele unui management defectuos nu trebuie suportate de statul român care, potrivit unor informații care circulă în diverse medii politice și jurnalistice, se pregătește să gireze un împrumut al Liberty în valoare de 150 milioane Euro care se intenționează a fi contractat prin Exim Banca Românească.
Informația se deduce chiar din Monitorul Oficial al României în care apare publicată convocarea adunării generale a Combinatului pentru luna decembrie având pe ordinea de zi „aprobarea contractării prin Exim Banca Românească, în numele şi în contul statului, a unui credit cu dobândă subvenționată în scopul realizării de investiţii şi/sau capital de lucru, în termenii şi condiţiile prevăzute în schema de ajutor de stat conform Normei SN3.15 Garanţii Eximbank în cadrul schemei de ajutor de stat UcrainaZ (NI-GAR-15l/0), în valoare de 150 de milioane de euro”. Cu alte cuvinte, Liberty intenționează să solicite ajutor de stat pe motivul că a fost afectat de războiul din Ucraina.
Suma datorată de Combinat bugetului de stat al României se vehiculează că ar fi de circa 3 miliarde de Ron, dar despre aceasta aștept informații certe de la Ministerul Energiei și de la Ministerul de Finanțe cărora le-am trimis Întrebări parlamentare în acest sens, la care sper să primesc răspuns în cel mai scurt timp.
Cât despre modul catastrofal în care înțelege statul român să trateze mediul de afaceri românesc nu este prima dată când mă pronunț. Am atras de mai multe ori atenția și am solicitat actualei guvernări să protejeze antreprenorii români. Normal ar fi ca firmele cu capital românesc să primească ajutor de la statul român. În schimb ele sunt subjugate de creșteri de taxe și impozite, pentru că asta face Guvernul în ultima perioadă. În orice caz, dacă se decide un ajutor de stat către o firmă cu capital străin măcar în schimbul acestuia să se solicite acțiuni.
Din felul în care Guvernul se pregătește să ofere pur și simplu din bugetul Statului cele 150 milioane de euro cu titlu gratuit nu poate rezulta decât întrebarea: pe cine mai reprezintă Guvernul astăzi: țara, poporul român sau pe alții?